ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Δύο θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου στα 12 φετινά κρούσματα - Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Μία γυναίκα 80 ετών από την Αργολίδα είναι το 2ο φετινό θύμα της νόσου του Δυτικού Νείλου.Όπως αναφέρει ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο θάνατος της γυναίκας αποδίδεται σε επιπλοκές της νόσου.

Να θυμίσουμε ότι το πρώτο θύμα της νόσου, μία 90χρονη γυναίκα, πάλι από την Αργολίδα,κατέληξε μετά από τσίμπημα κουνουπιού και αφού πρώτα εμφάνισε εγκεφαλίτιδα.


Εκτός από τις δύο ηλικιωμένες γυναίκες που κατέληξαν, τα στοιχεία της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ κάνουν λόγο για δύο ακόμα ασθενείς που μολύνθηκαν από τον ιό και νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ από 12 φετινά κρούσματα της νόσου, τα 8 έχουν εκδηλώσει βαριά συμπτώματα, από το κεντρικό νευρικό σύστημα (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση) και 4 εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.

Ευρεία σύσκεψη στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές - Τι συστήνουν οι ειδικοί

Ευρεία σύσκεψη για τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 3 Αυγούστου, στο (ΚΕΕΛΠΝΟ), υπό το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ι. Μπασκόζο, και τον Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θ. Ρόζενμπεργκ, στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, την Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη, συζητήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι δράσεις δημόσιας υγείας σχετικά με τα σποραδικά κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης καθώς και τα πρόσφατα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Τονίστηκε ότι στην εποχή της παγκόσμιας μετακίνησης τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές αποτελούν σημαντική πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Με αφορμή τα μέχρι τώρα κρούσματα ελονοσίας και λοίμωξης του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε ετοιμότητα και καλή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.

Εξαιρετική σημασία έχουν σε αυτή τη φάση τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, καθώς αποτελούν το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης από τη νόσο αυτή την περίοδο.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς, έχει ενημερώσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σχετικά με τη διάγνωση της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα. Ενημέρωση σχετικά με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση (κάθε Τετάρτη απόγευμα) μέσω της ιστοσελίδας του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., στην οποία και αναφέρονται αναλυτικές οδηγίες για την νόσο και τα μέτρα πρόληψης.

Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου

Κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου. Ο ιός υπάρχει στη φύση και κυρίως από τα άγρια πτηνά μολύνονται τα κουνούπια. Οι άνθρωποι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Χωρίς κρούσματα του ιού η διετία 2015-2016

Τα έτη 2010-2014, κατά τους θερινούς μήνες, είχαν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες.

Αντίθετα, τα έτη 2015-2016, δεν καταγράφηκαν κρούσματα της λοίμωξης σε ανθρώπους στην Ελλάδα. Ωστόσο, λόγω της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη από τους επιστήμονες, η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα μας.

Μέχρι τις 02 Αυγούστου 2017, στην Ελλάδα είχε καταγραφεί μικρός αριθμός κρουσμάτων και αυτά στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις γειτονικές Ευρωπαϊκές χώρες, κατά την περίοδο 2017 (έως 27/07/2017), κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ είχαν καταγραφεί, εκτός από τη χώρα μας και στο Ισραήλ.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμά πως οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. «Ως εκ τούτου, συνιστούμε να λαμβάνονται συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας από κουνούπια, σε όλη την επικράτεια», αναφέρει το Κέντρο.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν:
τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος,
τη χρήση σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών κλπ,
την αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια


Πηγή : dailypharmanews