ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΦΣΑ: Απειλεί με διακοπή πίστωσης για ιατροτεχνολογικά και αναλώσιμα

Καταγγελία εδώ και τώρα έχει ζητήσει η πλειονότητα των φαρμακοποιών αναφορικά με την σύμβαση των αναλωσίμων που έχει υπογραφεί με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς το φέσι του τελευταίου προς τα φαρμακεία έχει φθάσει πια το εξάμηνο. Θα έπρεπε, σημειώνουν οι συνομιλητές μας, τον Απρίλιο να έχει πληρωθεί ο Ιανουάριος, τον Μάρτιο, ο Φεβρουάριος και τον Ιούνιο ο Μάρτιος. Αντί αυτού του χρονοδιαγράμματος, όλοι οι μήνες είναι από τη μία απλήρωτοι και από την άλλη έχουν γίνει άδικες περικοπές.

Αλλά και αυτοί που "τόλμησαν" από την πλευρά των φαρμακοποιών να ζητήσουν με τα
απαιτούμενα παραστατικά την πληρωμή τους σε κάποια πιστωτικά που δόθηκαν είδαν περικοπές από 2,5 ευρώ μέχρι και 1.500 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή καλά κρατούν και οι παράλογες απορρίψεις συνταγών-γνωματεύσεων.

Σε ανακοίνωσή του που έβγαλε ο ΦΣΑ αναφέρει ότι στις "2.1.2017 υπεγράφη μεταξύ των Ελλήνων φαρμακοποιών και του ΕΟΠΥΥ συλλογική σύμβαση χορήγησης από τα φαρμακεία μας ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη και προϊόντων ειδικής διατροφής στους ασφαλισμένους του Οργανισμού. Και συνεχίζει: ενώ η σύμβασή μας προβλέπει εξόφληση των γνωματεύσεων εντός δύο μηνών από την κατάθεσή τους στον ΕΟΠΥΥ, σήμερα, στα μέσα Ιουλίου 2017, δεν έχουν πληρωθεί καν οι συνταγές Ιανουαρίου 2017. Η εξόφληση των συνταγών μηνός Ιανουαρίου 2017 δεν ξεπερνά το 9% της συνολικής δύναμης των φαρμακείων του Φ.Σ.Αττικής΄.

Σε προηγούμενο δε ρεπορτάζ που είχαμε αναρτήσει παράγοντας μας είχε αποκαλύψει ότι "Ο Υπουργός αθέτησε την υπόσχεσή του, ότι τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2017, δεν θα γίνει καμία περικοπή όσον αφορά τα αναλώσιμα, με δεδομένο ότι δεχτήκαμε να στηρίξουμε ένα σύστημα που ήταν ανύπαρκτο", μας ανέφερε αποκλειστικά, παράγοντας του κλάδου των φαρμακοποιών. "

Στο πλαίσιο αυτό, οι φαρμακοποιοί της Αττικής καλούμε τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να τιμήσει, έστω την ύστατη στιγμή την υπογραφή του, με την πλήρη εξόφληση των τριών πρώτων μηνών (Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου- Μαρτίου) το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου 2017 όπως ορίζει η σύμβαση.


Σε αντίθετη περίπτωση από 1ης Αυγούστου 2017 θα γίνει καταγγελία της συλλογικής σύμβασης κατά το μέτρο που αφορά το ΦΣΑ, καθώς και σε άμεση δικαστική επιδίωξη επιδίκασης των αναλογούντων τόκων υπερημερίας, αρχής γενομένης από τις εκκρεμείς γνωματεύσεις Ιανουαρίου 2017 και εξής.

Πηγή: Iatronet