ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κ. ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ: «Δεν με φοβίζουν τα προβλήματα»

Ο νέος πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου μιλά στη "ΜτΚ" και ξεκαθαρίζει ότι οι πολιτικές κόντρες δεν έχουν θέση στο σύλλογο. 
  
Αποφασισμένος να αγωνιστεί για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των φαρμακοποιών, δηλώνει ο νέος πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης. Όπως επισημαίνει σε συνέντευξη του στη «ΜτΚ», τα προβλήματα δεν τον φοβίζουν, ενώ είναι έτοιμος να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης που του έδειξαν οι συνάδελφοι του, ψηφίζοντάς τον να αναλάβει το «τιμόνι» του ΠΦΣ. 

Ο ίδιος παραδέχεται ότι η τελευταία τριετία ίσως ήταν η χειρότερη για τον κλάδο, ωστόσο
εκφράζει την πεποίθηση ότι θα μπει ένα τέλος στην κατηφορική αυτή πορεία. Επιπλέον, εμφανίζεται ενωτικός και ξεκαθαρίζει ότι επί θητείας του οι έχοντες περισσότερη διάθεση ή εξειδίκευση σε κάποια θέματα θα αναλαμβάνουν και θα χειρίζονται τα ζητήματα των φαρμακοποιών ανεξάρτητα σε ποια παράταξη ανήκουν. Άλλωστε, τα κριτήρια που έχουν σημασία για τον ίδιο είναι η ικανότητα, το ήθος και η αξιοπρέπεια των συνεργατών του. 

Ο κ. Θεοδοσιάδης ξεκαθαρίζει ότι ένα από τα προβλήματα στο οποίο θα δώσει άμεση προτεραιότητα είναι η δραματική καθυστέρηση των πληρωμών εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας, για γνωματεύσεις που έχουν εκτελέσει, για αναλώσιμα διαβήτη και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Για το λόγο αυτό στις αρχές Σεπτεμβρίου θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση όλων των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας, ώστε να ληφθεί απόφαση για τις κινήσεις στις οποίες θα προβούν. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακοπεί η χορήγηση αυτών των υλικών πανελλαδικά. 

«ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ» 

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, η επιστροφή του στη θέση του προέδρου του ΠΦΣ, την οποία κατείχε και πριν από τρία χρόνια είναι το απόλυτο come back. Κι αυτό διότι μετά από μια περίοδο έντασης και πίεσης σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, τώρα που τα πράγματα ηρεμούν, οι φαρμακοποιοί με την ψήφο τους αποφάσισαν ότι πρέπει και μπορεί να τους εκπροσωπήσει επάξια. 

«Μου εμπιστεύτηκαν αυτήν τη θέση και με υψηλό αίσθημα ευθύνης ανέλαβα την υποχρέωση αυτή. Δεν με φοβίζουν τα προβλήματα. Πιστεύω στις δυνάμεις μου, στην εμπιστοσύνη των φαρμακοποιών, στην ενωτική δράση και στη δυναμική του κλάδου, η οποία πολύ γρήγορα θα ανέβει σε ζηλευτά επίπεδα», δηλώνει ο νέος πρόεδρος του ΠΦΣ.

ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ» 

Όπως τονίζει, η τελευταία τριετία ίσως ήταν η χειρότερη για τους φαρμακοποιούς. Κι αυτό διότι δεν θεσμοθετήθηκε ούτε ένα θετικό μέτρο για τον κλάδο. Αντιθέτως, θεσμοθετήθηκαν δεκάδες αρνητικά μέτρα με κυρίαρχα την κατάργηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων και τη θεσμοθέτηση της πώλησης φαρμάκων ακόμη και από σούπερ μάρκετ.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η κατηφορική πορεία του κλάδου θα σταματήσει. Θα τραβήξουμε μια γραμμή και θα αρχίσουμε τη διαμόρφωση νέων δεδομένων, ανακτώντας απώλειες των προηγούμενων ετών. Όντως, ο κλάδος έχει δεχτεί χτυπήματα. Αυτό οδήγησε στο ναδίρ την ψυχολογία των φαρμακοποιών κι ως ένα σημείο και σε απαξίωση και υποβάθμιση της εμπιστοσύνης των φαρμακοποιών προς τα συλλογικά όργανα. Γι' αυτό κληθήκαμε να διορθώσουμε όλες αυτές τις αδυναμίες και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη να το κάνουμε», δηλώνει ο κ. Θεοδοσιάδης. 

Αναφερόμενος στα ανοιχτά μέτωπα, εξηγεί ότι η αντιμετώπισή τους θα κινηθεί με βάση τρεις άξονες: θεσμικό, επιστημονικό και οικονομικό. 

«Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων δείχνει το δρόμο στον οποίο θα κινηθούμε στο κομμάτι αυτό. Θεωρούμε πολύ σημαντικό το θέμα της πώλησης των φαρμάκων μόνο από τα φαρμακεία και θα αγωνιστούμε ώστε αυτές οι πολιτικές να ακυρωθούν στην πράξη και στη συνείδηση των πολιτών. Θα δώσουμε μεγάλη σημασία στην επιστημονική ενίσχυση και αναβάθμιση κάθε φαρμακοποιού, ώστε να έχει υψηλή κατάρτιση σε επίπεδο γνώσεων. Πολύ σημαντικό επίσης είναι το θέμα της οικονομικής επιβίωσης των φαρμακείων που έχει να κάνει με τα ποσοστά κέρδους, με τη διαδικασία εξόφλησης από τον ΕΟΠΥΥ παλιών και νέων τρεχόντων χρεών, ώστε να αποκατασταθεί -σε όποιο βαθμό αυτό είναι δυνατόν- η ρευστότητα του φαρμακείου», τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης. 

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ 

Αναφερόμενος στη δραματική καθυστέρηση αποπληρωμής αναλώσιμων και ιατροτεχνολογικών από τον ΕΟΠΥΥ, παραδέχεται ότι λαμβάνει πολλά μηνύματα από φαρμακευτικούς συλλόγους της περιφέρειας (Πέλλα, Πειραιά, Αθήνα) οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα και προσανατολίζονται στη διακοπή της χορήγησής τους, λόγω οικονομικής ανεπάρκειας. 

«Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι πλήρως την αγανάκτησή τους, η οποία είναι απολύτως δικαιολογημένη και αναμενόμενη. Αυτό άλλωστε μετέφερα και στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, στη συνάντηση που είχα μαζί του, δύο ώρες μετά τη συγκρότηση του νέου προεδρείου του ΠΦΣ. Πιστεύω όμως, ότι -χωρίς να παραγνωρίζω τη δυναμική των τοπικών συλλόγων- η συντονισμένη δράση είναι η καλύτερη και η πλέον αποτελεσματική. Πα το λόγο αυτό προσανατολίζομαι να εισηγηθώ τη προσεχή εβδομάδα στο δ.σ. τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης του κλάδου την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου, ώστε οι πρόεδροι των φαρμακευτικών συλλόγων όλης της χώρας να συζητήσουμε το πρόβλημα ψύχραιμα και ώριμα και ενωτικά να πάρουμε μια απόφαση για το πώς θα το αντιμετωπίσουμε», εξηγεί ο κ. Θεοδοσιάδης και προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι πληρωμές πρέπει να αλλάξουν ταχύτητα και η υπογραφείσα στις 2 Ιανουαρίου 2017 συλλογική σύμβαση πρέπει να αναθεωρηθεί σε πολλά σημεία. Αλλιώς, θα οδηγηθούμε σε διακοπή της χορήγησης των ιατροτεχνολογικών σε κεντρικό επίπεδο πλέον και για όλη την Ελλάδα». 

«Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ» 

Ο κ. Θεοδοσιάδης δηλώνει αποφασισμένος να διοικήσει με συναίνεση και ομαδικότητα «Η συναίνεση είναι μία διαρκής πρακτική. Αρκεί να σας πω, ότι την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, ο εκπρόσωπος του ΠΦΣ, που εστάλη και ανέπτυξε τις απόψεις του κλάδου, δεν ήταν άνθρωπος της παράταξής μου, αλλά ένας συνδικαλιστής που ανήκει στην αντιπολίτευση, εντός ή εκτός εισαγωγικών. Αυτό δείχνει ότι μετά τις εκλογές δεν υπάρχουν διαδικασίες παραταξιακών αντιπαραθέσεων, αλλά οι ικανότεροι αναλαμβάνουν και χειρίζονται θέματα, ανεξάρτητα σε ποια παράταξη ανήκουν. Αισθάνομαι ότι έχω υποχρέωση απέναντι σε αυτούς που με ψήφισαν και στα παιδιά που ακολουθούν τη δική μας γενιά να παρουσιάσουμε έναν κλάδο ενωμένο, αφήνοντας τις πολιτικές κόντρες έξω από το σύλλογο», λέει χαρακτηριστικά.

Πηγή: Μακεδονία της Κυριακής