Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

Από σήμερα ισχύει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Από σήμερα, 26 Ιουλίου 2017, τίθεται σε ισχύ το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που συνεπάγεται ότι οι φαρμακοποιοί για άλλη μία φορά θα πρέπει να «εξηγήσουν τα ανεξήγητα» στους ασφαλισμένους...
Ως γνωστόν οι τιμές σε κάθε νέο δελτίο τιμών πέφτουν, αυτό όμως δεν ισχύει πάντα για το αντίτιμο που οφείλουν να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Φ.Σ. Πέλλας, Πάνος Ζαρογουλίδης, «η παραδοσιακή συμμετοχή που κάποτε πλήρωνε ο καταναλωτής σήμερα αποτελεί το άθροισμα πολλών παραγόντων και όχι ένα τυπικό γινόμενο της πατροπαράδοτης λιανικής τιμής του φαρμάκου επί 0% ή 10% ή 25% ανάλογα με τη διάγνωση».
Σήμερα το τελικό αντίτιμο που καταβάλει ο ασθενής περιλαμβάνει:
την επιβάρυνση για τη διαφορά μεταξύ λιανικής τιμής και ασφαλιστικής τιμής
τη συμμετοχή (10% ή 25% επί της ασφαλιστικής τιμής)
το 1 ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή.
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Ζαρογουλίδη, «το τελικό αντίτιμο που πληρώνει ο ασθενήςμπορεί να ξεπερνά και το 50%, το 60% και μερικές φορές και το 70% της αξίας του φαρμάκου,ενώ το κέρδος του φαρμακοποιού έχει 20 διαφορετικές διαστρωματώσεις (20 διαφορετικά ποσοστά κέρδους ανάλογα με τη χονδρική τιμή).»
Η διαφορά που μπορεί να δουν όμως οι ασφαλισμένοι στις τιμές των φαρμάκων τους μπορεί να οφείλεται και σε έναν άλλο παράγοντα: τις αλλαγές που θα κάνει η εταιρεία, προκειμένου να αντέξει τις συνεχείς μειώσεις τιμών,
Για παράδειγμα, αν η τιμή μίας συσκευασίας φαρμάκου, που εξασφαλίζει στον ασθενή την αγωγή ενός μηνός, έχει πέσει τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 50%, η εταιρεία μπορεί (και έχει γίνει) να μειώσει τα τεμάχια στη συσκευασία, διατηρώντας την ίδια τιμή. Αυτό σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα χρειαστεί 2 κουτιά για ένα μήνα, άρα θα δώσει είτε τα ίδια χρήματα που έδινε πριν 2 χρόνια είτε και παραπάνω (εφόσον η τιμή του φαρμάκου έχει πέσει πάνω από το 50%). Σίγουρα όμως θα δώσει περισσότερα από όσα έδινε από το προηγούμενο δελτίο τιμών.
Τιμή φαρμάκου 2 χρόνια πριν: 10 ευρώ (28 τεμάχια)
Τιμή φαρμάκου το τελευταίο 6μηνο, δηλ. από το τελευταίο δελτίο τιμών μέχρι και σήμερα: 6€ (28 τεμάχια)
Τιμή φαρμάκου με το νέο δελτίο τιμών (από 26/7): 4,50 ευρώ (14 τεμάχια) = 9 ευρώ για δύο κουτιά!