ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Συνεχίζεται η συζήτηση με τους Θεσμούς για τα ΗΤΑ

Η αξιολόγηση των νέων φαρμάκων αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης των εκπροσώπων των Θεσμών με φορείς της δημόσιας υγείας.

Από τα πλέον «έντονα» σημεία των τελευταίων νομοθετικών ρυθμίσεων για την φαρμακευτική πολιτική, αποτελεί το θέμα της αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας και ειδικότερα το «προσωρινό» μέτρο της προϋπάρχουσας αξιολόγησης σε χώρες της Ε.Ε. με σύστημα ΗΤΑ, προκειμένου ένα φάρμακο να αποζημιώνεται και στη χώρα μας. Το ζήτημα αυτό, φαίνεται να τέθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων των δημοσίων φορέων υγείας και των Θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα και προβλέπει ότι για να εισαχθεί ένα νέο φάρμακο στο ελληνικό σύστημα αποζημίωσης, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να έχει κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον 9 χώρες της Ε.Ε., να αποζημιώνεται στα 2/3 αυτών και να έχουν οι μισές από τις τελευταίες σύστημα ΗΤΑ, προβληματίζει έντονα το Υπουργείο Υγείας και φαίνεται να θέλει να το τροποποιήσει.


Είναι γνωστή η διάθεση της ηγεσίας του Υπουργείου να θέλει να απαλλάξει την εγχώρια αγορά φαρμάκου από το συγκεκριμένο μέτρο, μέσω της δημιουργίας του ελληνικού μηχανισμού αξιολόγησης. Όμως κάτι τέτοιο φαίνεται να καθυστερεί. Προκειμένου λοιπόν να πείσει η ελληνική πλευρά τους θεσμούς, οι οποίοι φαίνονται υπέρμαχοι του συστήματος που θεσμοθετήθηκε, να γίνουν πιο χαλαροί και να εμπιστευτούν την ελληνική προσπάθεια για ορθή και «σφιχτή» αξιολόγηση νέων φαρμάκων, προβάλλει την συνεργασία με τον ΠΟΥ στον τομέα του ΗΤΑ.
Δεν είναι εξάλλου τυχαία και η τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας,Ανδρέα Ξανθού, στην χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Παρακολούθηση της Φαρμακευτής Δαπάνης σχετικά με την τεχνική υποστήριξη που θα υπάρχει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), υπογραμμίζοντας ότι ο σκοπός είναι η καθολική κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού και η εξάλειψη των ανισοτήτων και όχι απλώς η συγκράτηση της δαπάνης .


Έλληνες Ογκολόγοι 

Στο ζήτημα των εμποδίων που θέτει στην εισαγωγή νέων φαρμάκων η διάταξη της προαπαιτούμενης έγκρισης από ΗΤΑ τουλάχιστον 3 χωρών του εξωτερικού, αναφέρονται με χθεσινή τους ανακοίνωση και οι Έλληνες ογκολόγοι. Αφορμή για τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), αποτέλεσε το γεγονός ότι καρκινοπαθείς που πήγαν να πάρουν από τον ΕΟΠΥΥ, εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ μέσω του καθεστώτος πρώιμης πρόσβασης φάρμακά, δεν τα κατάφεραν, διότι “ισχύει πια ο νέος νόμος”. Να σημειώσουμε εδώ ότι για τους ασθενής που έκαναν χρήση των συγκεκριμένων θεραπειών, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, θα συνεχιστεί η διαδικασία της πρώιμης πρόσβασης στα φάρμακα. Όμως νέοι ασθενείς δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις θεραπείες οι οποίες λόγω των νέων μέτρων αξιολογήθηκαν αρνητικά από την επιτροπή της θετικής λίστας.

Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας ζητά από το Υπουργείο Υγείας να εξαιρέσει άμεσα από τον τελευταίο νόμο, τους ογκολογικούς ασθενείς και τα νέα καινοτόμα ογκολογικά φάρμακα, «καθώς αυτά αποτελούν στις περισσότερες περιπτώσεις τη μόνη εκδοχή θεραπείας νοσημάτων που οδηγούν μαθηματικά στον θάνατο. Η εφαρμογή της πρότασης της ESMO (European Society Medical Oncology) για τη μεγιστοποίηση του κλινικού οφέλους (magnitude of clinical benefit) στο διάστημα μέχρι την ανάδειξη της Ελληνικής Υπηρεσίας HTA θα μπορούσε με ορθολογικό τρόπο να υποστηρίξει τα πραγματικά καινοτόμα φάρμακα» σημειώνει η ΕΟΠΕ. 


Πηγή : healthmag