ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Θανάσης Γιαννούκος: «Εκλογές ΠΦΣ 2017... ε και λοιπόν;»

Ψαχνά 22-6-20107 

Πέρασαν τρία χρόνια από τις περασμένες εκλογές στο Δευτεροβάθμιο μας όργανο, τον Π.Φ.Σ.. Χρόνια δύσκολα, καταλυτικά, με πολλές δυσμενείς εξελίξεις για τον Κλάδο μας, χρόνια που για πρώτη φορά, απ’ όσο θυμάμαι, βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο και χωρίς καν την δυνατότητα στοιχειώδους αντίδρασης στα μέτρα που ελάμβανε η, όποιας πολιτικής απόχρωσης, εξουσία.

Ευθύνες υπάρχουν; φταίνε κάποιοι; βεβαίως και υπάρχουν ευθύνες, βεβαίως και φταίνε κάποιοι, ως συνήθως πάντα οι άλλοι φυσικά, μιας που ως άνθρωποι αλλά και ως Λαός, έχουμε την τάση να δακτυλοδείχνουμε πάντα, τον απέναντι.

Δεν έχει την πρόθεση, αυτό το κείμενο, να ’’δικάσει’’ ή να κατηγορήσει κάποιους, άλλωστε δεν ωφελεί πλέον, εκείνο που θα ήθελε ο γράφων να αναδείξει και να καταδικάσει είναι ότι η τάση της διάλυσης και της απαξίωσης των πάντων, που είχε ξεκινήσει έξι περίπου χρόνια πριν, από εμάς τους ίδιους ως επί το πλείστον, είναι η χειρότερη λύση που έχουμε να επιλέξουμε ως τρόπο επιβίωσης στα νέα δεδομένα που ήδη έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται για τα καλά.
Την στιγμή που παγκοσμίως αλλά και τοπικά, υπάρχουν κινήσεις συνεργασίας και συνέργειας σε όλους τους τομείς, εμείς, εδώ στον χώρο μας, ακολουθούμε μοναχικές πορείες επιβίωσης, νομίζοντας ότι έτσι θα δώσουμε λύσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο βλέπουμε στις Γ.Σ. των Συλλόγων αλλά και των Συνεταιρισμών, να μην έρχονται τα μέλη, να μην θέλουν να έχουν φυσική παρουσία, θεωρώντας ή νομίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό ’’καταδικάζουν’’, δήθεν, ο σύστημα αλλά και αυτούς που ασχολούνται με τα κοινά, ίσως όχι και εντελώς αδικαιολόγητα, ως ένα σημείο βέβαια.

Απτό παράδειγμα είναι οι εκλογές που θα γίνουν το Σάββατο, 24-6-2017,στο Πανελλήνιο που έτσι για την ιστορία ,θα έχουμε έντεκα συνδυασμούς, εβδομήντα περίπου υποψηφίους που θα διεκδικήσουν είκοσι περίπου αξιώματα στο Δευτεροβάθμιο, από τους εκατόν εβδομήντα οκτώ Εκλέκτορες. Από αυτά που βλέπω και ακούω, πέραν από αυτούς, δεν νομίζω να ασχολείται κανείς άλλος με αυτό, το σημαντικότατο κατά τ’ άλλα, γεγονός για εμάς και για την πορεία του Κλάδου μας. Έχει ‘’στηθεί’’ φυσικά και το κατάλληλο σκηνικό, καθαρά Ελληνικής προέλευσης, όπως τηλέφωνα, ωραία προγράμματα με βαρύγδουπα σχέδια και προτάσεις, υποσχέσεις, απειλές, τσακωμοί στα ‘’σόσιαλ μίντια’’, ’’ξεκατινιάσματα’’ πάρα πολύ ‘’υψηλού’’ επιπέδου, αντιπαραθέσεις, αληθινές και ‘’γιαλαντζί’’ ως επί το πλείστον, ύβρεις πολλές, για παραπλάνηση προφανώς, αναφορές του τύπου…τι θα κάνουμε;;…θα περάσει έτσι και αυτό;…προσωπικά δεν βλέπω τον λόγο να μην περάσει αφού τόσα και τόσα ‘’πέρασαν’’, εκεί θα ‘’κολλήσουμε’’; Για να μην περάσει κάτι θα πρέπει να έχεις την δύναμη να το αποτρέψεις, έχουμε λοιπόν εμείς τρόπο αντίδρασης και αποτροπής; Για όλους αυτούς τους λόγους ,ακούς από πολλούς….. έχουμε εκλογές στον Πανελλήνιο; ..ε και λοιπόν; …..ας σοβαρευτούμε λίγο εκλεκτοί αντιπρόσωποί μας, με όλον το σεβασμό, ας σοβαρευτούμε γιατί διαφορετικά, εάν συνεχίσουμε έτσι, ο Π.Φ.Σ. θα μείνει μόνος του με καμμιά τριανταριά νοματαίους και την σφραγίδα. Για να σοβαρευτούμε όμως θα πρέπει όλοι και ειδικά το τωρινό Προεδρείο όπως και το επόμενο που θα προκύψει, να σταματήσει, πρώτον, να μιλάει. Να σταματήσει να μιλάει και να τηρήσει μισής ημέρας σιγή για τα δυο χιλιάδες περίπου Φαρμακεία που έκλεισαν, χωρίς να έχουν τα ίδια την ευθύνη και που δεν είναι πλέον αναμεσά μας, να τηρήσει μισής ημέρας σιγή για τα άλλα χίλια πεντακόσια, περίπου, Φαρμακεία που έχουν ‘’δοθεί’’ και φέρουν μόνον το όνομα του κατόχου τους και που στην ουσία, στην κρίσιμη στιγμή, θα αποτελέσουν τον πολιορκητικό κριό για να επιτύχουν κάποιο, από τα πολλά σχέδιά κάποιων, που κινούνται χρόνια τώρα παρασκηνιακά και πολύ επιτυχημένα απ’ ότι φαίνεται, εναντίον όλων μας, επίσης να τηρήσουν άλλη μισή ημέρα σιγής για τα δυό χιλιάδες Φαρμακεία που έχουν εκχωρήσεις και αγωνίζονται, με κάθε τρόπο, να σταθούν με νύχια και με δόντια και τέλος να τηρήσουν δυο ημέρες σιγής για όλους τους Συναδέλφους ανά την Ελλάδα, που αγωνιούν και κάνουν τα πάντα για να είναι παρόντες, για να καλύψουν επιταγές, για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις, τις εισφορές και τους φόρους τους, που καθημερινώς αυξάνονται, από ένα κράτος που μόνον σοβαρό δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί, έχοντας να αντιμετωπίσουν και έναν μονοψωνιστή Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που κάθε άλλο παρά συνεργάτης μπορεί να χαρακτηρισθεί, ειδικά τώρα τελευταία με την γελοιότητα του νέου τρόπου εκτέλεσης των εντολών αναλωσίμων, που έχουν το θράσος να κάνουν και περικοπές!

Αφού δε τηρήσουν τις παραπάνω ‘’σιγές’’, ας σκεφθούν σοβαρά, πρώτον πως θα επαναφέρουν τους Συναδέλφους, ειδικά τους νέους, στους Συλλόγους που τους έδιωξαν κάποιοι, με τις λάθος τακτικές του παρελθόντος και δεύτερον να προσπαθήσουν να βρουν ένα τρόπο αντίδρασης σε αυτά που πρόκειται να έλθουν, πολύ πιο άσχημα φαντάζομαι, γιατί ακόμη δεν έχουμε τελειώσει με τα ‘’μέτρα’’ και μακάρι να βγω ψεύτης, όπως χρόνια τώρα υποστηρίζω στις τοποθετήσεις μου, στις Γ.Σ. του Π.Φ.Σ.. Μετά, αφού κατορθώσουν αυτά τα δύο, είναι ελεύθεροι να πραγματοποιήσουν όλα όσα υπόσχονται, κάτι που τους το εύχομαι από βάθους καρδιάς, σε όλες ανεξαρτήτως τις παρατάξεις.

Όμως δεν έχουν ευθύνη μόνο οι διοικούντες, ευθύνες έχουμε κι εμείς που πάμε στην κάλπη για να ψηφίσουμε με την, παλαιού τύπου, Οθωμανική λογική, δοκιμασμένη και πετυχημένη μεν αλλά στο παρελθόν όμως και δεν δύναται να ακολουθείται από ενήλικες και ελεύθερους πολίτες εν έτη 2017. Με την λογική του ‘’αλισβερίς’’ και με το ‘’ρουσφέτ’’ που ασκούμε το εκλογικό μας δικαίωμα, πολλοί από εμάς και με την λογική του να περιμένουμε πάντα κάτι από αυτόν που ψηφίσαμε και που εάν δεν μας το ‘’κάνει’’, θυμώνουμε και πάμε στον ‘’άλλον’’ μπας κι αυτός μας κάνει τα ‘’χατήρια’’ δεν πάμε μπροστά Συνάδελφοι. Το σημαντικότερο όμως που πρέπει να κάνουμε είναι να συμμετέχουμε στα κοινά, πάση θυσία, διότι η απουσία μας είναι αυτή ακριβώς που επιθυμεί και η εκάστοτε εξουσία, απαξίωση αρχικά και να μην υπάρχει κεντρική αντιπροσώπευση αργότερα και τέλος ο καθένας μόνος του, ακολουθώντας πιστά την διαχρονική και πάντα πετυχημένη τακτική του ‘’διαίρει και βασίλευε’’. Ειδικά, θεωρώ, ότι οι νέοι θα πρέπει να το καταλάβουν και να συμμετέχουν στα κοινά με πιο ενεργό και δυναμικό τρόπο, αψηφώντας τις όποιες αντιξοότητες και τις ‘’κόντρες’’ που είναι δυνατόν να βρουν μπροστά τους μιας που το μέλλον ανήκει σε αυτούς, χωρίς όμως την υπερβολική έπαρση, την αλαζονεία και τον ‘’αέρα’’ του νέου και του ‘’φρέσκου’’, που πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί διαβατήριο για την σίγουρη επιτυχία.

Αρχή μου είναι… καλύτερα να έχω ένα Πρωτοβάθμιο και ένα Δευτεροβάθμιο Συλλογικό όργανο, σημείο αναφοράς και αντιπροσώπευσης μου, έστω ‘’κακό’’ και να προσπαθώ να το διορθώσω μετατρέποντάς το σε ασπίδα προστασίας μου, παρά να μην έχω τίποτα και να είμαι μόνος μου.

Αγαπητοί Συνάδελφοι, πολύ καιρό υποστηρίζω, ότι τώρα ειδικά θα πρέπει, ως Φαρμακοποιοί, να ‘’ακουμπήσουμε’’ σε δύο πυλώνες, στους Συλλόγους μας συνδικαλιστικά αφ’ ενός και στους Συνεταιρισμούς, όσον αφορά το μέρος της εμπορικής μας δραστηριότητας αφ’ ετέρου. Κατά την ταπεινή μου άποψη, τα δύο αυτά όργανα, από την μια ο Π.Φ.Σ. και από την άλλη η Ο.Σ.Φ.Ε., κάτω από αυτές τις συνθήκες και με καθαρά διακριτούς ρόλους, θα πρέπει να συμπλέουν και βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία κάτι το οποίο δεν μου προκύπτει στην πράξη, τουλάχιστον τελευταία, όπως θα έπρεπε. Με την πολιτική αυτή της ενότητας, θα πείσουν και πολλούς Συναδέλφους να ακολουθήσουν και αυτοί την ίδια τακτική, διότι δεν γίνεται από την μια να καλείς την βάση σε ενότητα και σε επίπεδο ‘’κεφαλής’’, ν’ ακολουθείς εντελώς διαφορετικές διαδρομές, άσε που εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα ως ταγός ενός επιστημονικού χώρου.

Με αυτές τις σκέψεις και κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους υποψήφιους καλή επιτυχία στις εκλογές του Σαββάτου και καλά ‘’μυαλά’’ και σκέψη, στα όσα παραπάνω έγραψα, από την Κυριακή και μετά.


Θανάσης Γιαννούκος 

Αντιπρόσωπος Φ.Σ.Ευβοίας στον ΠΦΣ