ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ανοίγει ο φάκελος της Novartis το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου

«Ανοίγει» ο φάκελος Novartis και μέχρι το πρώτο 15νθημερο Μαΐου θα έχει στη διάθεσή της η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, τις πρώτες επίσημες εκθέσεις του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) για υψηλόβαθμα στελέχη της φαρμακευτικής εταιρίας και άλλους εμπλεκομένους στο σκάνδαλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία αποκαλύπτουν τη διαδρομή ποσών που έχουν κατατεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα απευθείας από το εξωτερικό – χωρίς τη μεσολάβηση της Novartis Hellas – και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.


Ήδη οι αρμόδιες αρχές έχουν καλέσει τους δικαιούχους των ύποπτων λογαριασμών προς απολογία καθώς ελέγχονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι ΗΠΑ βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές για τα όποια σημαντικά ευρήματα ενώ οι δύο βασικοί πληροφοριοδότες της υπόθεσης, που έχουν παράσχει τον μεγαλύτερο όγκο στοιχείων στην αμερικανική Δικαιοσύνη, συγκαταλέγονται στους ελεγχόμενους από τις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Εκτός από την έρευνα του ΚΕΦΟΜΕΠ σε εξέλιξη είναι και έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Σημειώνεται ότι η έρευνα στην Ελλάδα αποτελεί μόνο μία πτυχή του ευρύτερου δικαστικού «σύμπαντος» στο οποίο βρίσκεται η Novartis. Μόνο στη Νέα Υόρκη καταγράφονται περισσότερες από τρεις έρευνες, κάποιες από αυτές για παράνομες πρακτικές μάρκετινγκ, ενώ σημαντικές είναι και αυτές που διεξάγονται στην Πενσιλβάνια και στη Μασαχουσέτη. Ερευνες έχουν ξεκινήσει στην Ιταλία και στη Γαλλία, στην Ιαπωνία (με την εμπλοκή πρώην εργαζομένου της Novartis Ιαπωνίας), στη Βόρεια Κορέα, στην Κίνα.


Πηγή : healthview