Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

Τα κίνητρα για γενόσημα στους φαρμακοποιούς

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Δεν υπάρχει θέμα διάθεσης μη συνταγογραφούμενων από τα σούπερ μάρκετ, διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ανακοίνωσε κίνητρα για παροχή γενοσήμων από τους φαρμακοποιούς.

Επιπλέον 3% στο ποσοστό κέρδους, μέσω εκπτώσεων, για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες αύξησης της χορήγησης γενοσήμων πάνω από το 25%, δίνει το υπουργείο Υγείας στους φαρμακοποιούς.


Η ενέργεια προωθείται άμεσα και εντάσσεται στην υλοποίηση δέσμευσης που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των δανειστών για διείσδυση γενοσήμων φαρμάκων στο 40% φέτος και 60% το 2018, από 25% που είναι σήμερα.

Στα φαρμακεία που θα υπερβαίνουν έναν ελάχιστο ποσοστιαίο στόχο χορήγησης γενοσήμων (25% του όγκου των πωλήσεων) θα παρέχονται κλιμακούμενες ποσοστιαίες εκπτώσεις (3% για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες άνω του 25%) από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Τα παραπάνω ανέφερε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, τα φάρμακα γενικής διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ) δεν θα αυξηθούν, ενώ πρόκειται να διαμορφωθεί δικλείδα ασφαλείας ώστε να μην εκτοξευτούν οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εν όψει της απελευθέρωσής τους.

Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε πως οι δικλείδες περιλαμβάνουν τα εξής:

Με απόφαση του υπουργού Υγείας και αφού έχει προηγηθεί γνωμοδότηση από τον ΕΟΦ, θα εκδοθεί χωριστός κατάλογος τιμών ΜΗΣΥΦΑ - εκτός του δελτίου τιμών - με ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης που θα τίθενται υποχρεωτικά επί των συσκευασιών των προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ.

Οι νοσοκομειακές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ δεν θα αυξηθούν.

Ιδρύεται παρατηρητήριο τιμών στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) που θα είναι αρμόδιο να συλλέγει όλες τις τιμές ανά φαρμακευτικό προϊόν που υπάγεται στην κατηγορία των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ με στόχο να παρακολουθείται η εξέλιξη των τιμών και να μπορεί να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη αύξησή τους. 


Σούπερ μάρκετ

Όσον αφορά τη διάθεση των ΓΕΔΙΦΑ από τα σούπερ μάρκετ, ο υπουργός Υγείας αποσαφήνισε ότι στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με τους “θεσμούς” δεν υπήρξε καμία αλλαγή στα μέτρα που νομοθετήθηκαν πέρυσι και ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα συνεχίσουν να χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, με εξαίρεση τα σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των ΓΕΔΙΦΑ και τα οποία αποτελούν μόλις το 13% των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Επίσης, ο υπουργός ενημέρωσε για τη σχετική με τα φαρμακεία διάταξη που υπάρχει στο προσχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να συμμετέχουν σε δράσεις προαγωγής υγείας και πρόληψης καθώς θα συνιστούν μαζί με τις δημόσιες δομές ΠΦΥ και με τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, το τοπικό δίκτυο ΠΦΥ.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση για τα πειθαρχικά συμβούλια των φαρμακευτικών συλλόγων και έχει ήδη αποσταλεί για παρατηρήσεις στο συναρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης έτσι ώστε να συμπεριληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.


Πηγή : iatronet