Προωθούνται μέτρα για την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων, με ποσοστιαίους στόχους συνταγογράφησης ανά γιατρό και με ειδικό οικονομικό κίνητρο για τα φαρμακεία.
Το σύστημα “9 + 6 + 3” υιοθετεί το υπουργείο Υγείας για ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων στη θετική λίστα.
Προωθείται διάταξη με την οποία τροποποιούνται οι προϋποθέσεις εισαγωγής των νέων φαρμάκων στη λίστα, με την υιοθέτηση δύο “φίλτρων”:
Τα νέα φάρμακα θα εισάγονται στη θετική λίστα με την προϋπόθεση ότι κυκλοφορούν σε εννέα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποζημιώνονται σε έξι από αυτά εκ των οποίων τα τρία διαθέτουν σύστημα αξιολόγησης καινοτομίας Υγείας (ΗΤΑ).
Εισάγονται κριτήρια αξιολόγησης τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), τα οποία είναι η ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, η προστιθέμενη θεραπευτική αξία του υπό αξιολόγηση φαρμακευτικού προϊόντος σε σχέση με τις υφιστάμενες θεραπείες, η αξιοπιστία των στοιχείων της κλινικής τεκμηρίωσης και η σχέση κόστους - οφέλους μετά από συνεκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε συνάρτηση με τα φαρμακο - επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.
Τα παραπάνω ανέφερε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).
Θεσμοί
Ο κ. Ξανθός παρουσίασε τη δέσμη των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους “θεσμούς” στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Τα μέτρα αυτά συνιστούν μια δέσμη διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες αφορούν και τα εξής:
Ενοποιημένη έκπτωση (rebate) όγκου, με επιπλέον επιβάρυνση 25% για τα νέα on patent φάρμακα και μέχρι να υπάρξει διαπραγμάτευση της τιμής αποζημίωσής τους.
Θεσμική θωράκιση και νομική υποστήριξη της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ. Διασύνδεση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης με την Επιτροπή Θετικής Λίστας και συνεκτίμηση του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης με τα υπόλοιπα κριτήρια της θετικής λίστας.
Κίνητρα
Προωθούνται, επίσης, μέτρα για την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων, με ποσοστιαίους στόχους συνταγογράφησης ανά γιατρό και με ειδικό οικονομικό κίνητρο για τα φαρμακεία.
Προβλέπονται κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση υποχρεωτικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Αξιολογείται, δε, και ελέγχεται η συνταγογραφική συμπεριφοράς των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ.
Πηγή : iatronet