Υπεγράφη η σχετική απόφαση από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, μετά την τιμολόγηση των νέων φαρμάκων.
Σε αναθεώρηση της λίστας των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) που προβλέπονται στο ν.3816/2010, προχώρησε με απόφασή του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μετά την έκδοση Δελτίου Τιμών Φαρμάκων για νέα φάρμακα, μέσα στα οποία είχαν συμπεριληφθεί και φάρμακα για σοβαρές παθήσεις.
Η νέα λίστα διατηρεί τη διαφοροποίηση των αμιγώς νοσοκομειακών φαρμάκων που χορηγούνται σε νοσηλευόμενους ασθενείς, καθώς και των φαρμάκων εκείνων που μπορούν να ξεκινήσουν οι ασθενείς νοσηλευόμενοι, αλλά μπορούν να συνεχίσουν την αγωγή τους ως περιπατητικοί ασθενείς στο σπίτι τους, όμως υπό στενή ιατρική παρακολούθηση.
Στην πρώτη περίπτωση οι ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακά τους από το νοσοκομειακό φαρμακείο, ενώ στη δεύτερη περίπτωση μπορούν να τα αναζητήσουν και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Με τη νέα απόφαση του υπουργού, (η οποία επισυνάπτεται εδώ), η κατηγορία των αμιγώς νοσοκομειακών φαρμάκων 1Α, εμπλουτίζεται με 12 νέα ιδιοσκευάσματα, η λίστα φαρμάκων 1Β που διατίθενται μέσω νοσοκομειακών φαρμακείων και φαρμακείων ΕΟΠΥΥ με 21 νέα φάρμακα, ενώ συνολικά και από τις δύο καταστάσεις,έχουν αφαιρεθεί 18 ιδιοσκευάσματα.
Με αυτές τις αλλαγές, τα αμιγώς νοσοκομειακά φάρμακα μειώθηκαν σε 181 από 185, και τα ΦΥΚ των περιπατητικών ασθενών αυξήθηκαν σε 192 από 177.
Στα καινούρια αμιγώς νοσοκομειακά φάρμακα περιλαμβάνονται 2 μονοκλωνικά αντισώματα, 2 διφωσφονικά, 3 αντινεοπλασματικά, ιατρικά αέρια, ειδικές ανοσοσφαιρίνες, αντίδοτα και θεραπευτικά ραδιοφάρμακα.
Στα φάρμακα για τους περιπατητικούς ασθενείς περιλαμβάνονται φάρμακα για μεταβολικά νοσήματα, 2 αντιμικροβιακά, 9 αντινεοπλασματικά, ερυθροποιητικοί παράγοντες, αποκλειστές των β αδρενεργικών υποδοχέων, φάρμακα για το αναπνευστικό σύστημα, 2 υπολιπιδαιμικοί παράγοντες, ψυχοδιεγερτικά και νοοτρόπα φάρμακα, 2 φάρμακα για την πνευμονική υπέρταση και ένα για το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Στην ίδια απόφαση σημειώνεται ότι «σε κάθε περίπτωση, η φαρμακευτική δαπάνη τόσο των Νοσοκομείων όσο και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν επιβαρύνει πρόσθετα ούτε τον Κρατικό Προϋπολογισμό ούτε τον προϋπολογισμό τους, καθότι κατά την υπέρβαση των ορίων των ετησίων προϋπολογισμών τους ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback) για δαπάνες της κατηγορίας αυτής».
Καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιά θα είναι τελικά η επιβάρυνση στα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ για την χορήγηση των νέων αυτών ακριβών φαρμάκων, υπενθυμίζουμε ότι οι νέες εγκρίσεις φαρμάκων τα τελευταία χρόνια, δεν άφησε ανεπηρέαστη τη φαρμακευτική δαπάνη.
Το 2014 οι νέες δραστικές κόστισαν στον ΕΟΠΥΥ 54,8 εκ. ευρώ, ενώ συνολικά η δαπάνη για νέα φάρμακα συμπεριλαμβανομένων των ορφανών φαρμάκων (73,7 εκ. ευρώ) και των εισαγωγών του ΙΦΕΤ (3,7 εκ. ευρώ) κόστισαν στον Οργανισμό περί τα 132,2 εκ. ευρώ.
Το 2015, η επιβάρυνση υπερδιπλασιάστηκε, και συγκεκριμένα έφτασε τα 300 εκ. ευρώ περίπου, με το σύνολο των νέων δραστικών του 2014 και του 2015 να κοστίζουν 194,45 εκ. ευρώ, τα ορφανά φάρμακα να φτάνουν τα 96,2 εκ. ευρώ και οι εισαγωγές του ΙΦΕΤ στα 8,3 εκ. ευρώ.
Το 2016, οι υπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ ανεβάζουν το κόστος των νέων δραστικών ουσιών που εγκρίθηκαν και τα τρία χρόνια, στα 258,5 εκ. ευρώ, τα ορφανά φάρμακα στα 108,5 εκ. ευρώ και τις εισαγωγές του ΙΦΕΤ στα 13,7 εκ. ευρώ, εκτινάσσοντας την επιβάρυνση στα 380,7 εκ. ευρώ.
Βέβαια για την αποφυγή εκπλήξεων, στα νέα μέτρα για το φάρμακο, προβλέπεται η λειτουργία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η έναρξη λειτουργίας Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας μέχρι τη δημιουργία ξεχωριστού φορέα ΗΤΑ.
Παρόλα αυτά όμως δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη από το υπουργείο Υγείας πώς θα αναμορφωθεί ο υπολογισμός του clawback που σύμφωνα με την μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας, πρέπει να μειωθεί κατά 30%, παρότι η εν λόγω απόφαση προβλέπει "χρέωση" στο clawback και τις φαρμακευτικές, κάθε υπέρβαση της προβλεπόμενης φαρμακευτικής δαπάνης.
Πηγή : healthmag