ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στην Ελλάδα ο Καρόνε για μέτρα στον τομέα του φαρμάκου - Τελικές “πινελιές” στο rebate 25%

Μείζον θέμα για τους “θεσμούς” και τον υπουργείο αποτελεί η θέσπιση ανεξάρτητου φορέα αξιολόγησης της καινοτομίας στην Υγεία, ώστε να μην αποζημιώνονται φάρμακα και τεχνολογία που δεν είναι αποδοτική.

Κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο θέμα του φαρμάκου.


Το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) επισπεύδουν τις διαδικασίες για την ανατιμολόγηση του Μαΐου.

Την ίδια ώρα, προωθούνται τα μέτρα που είχαν προκαλέσει την αντίδραση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ), στο πλαίσιο θεσμοθέτησης από τη χώρα μέτρων στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Αν και ο Ανδρέας Ξανθός είναι προαναγγείλει νέα διαβούλευση με τους εκπροσώπους της αγοράς, φαίνεται πως η κυβέρνηση επείγεται να περάσει τα μέτρα έως τις αρχές του επόμενου μήνα.

Ο αρμόδιος για το φάρμακο εκπρόσωπος των “θεσμών” Τζουζέπε Καρόνε βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και επίκειται συνάντησή του με στελέχη του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

Θα συζητηθούν – μεταξύ άλλων – η υποχρεωτική έκπτωση (rebate) 25% για τα καινοτόμα σκευάσματα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά.

Το θέμα “καίει” τις πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν προειδοποιήσει πως το ποσοστό αυτό θα οδηγήσει σε ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Υπουργείο και Καρόνε φαίνεται πως έχουν βρει κάποια ενδιάμεση λύση, η οποία περιλαμβάνει μία σειρά παραμέτρων, ώστε να μην εφαρμόζεται τελικά ολόκληρο το ποσοστό.

Στο τραπέζι βρίσκεται και ένα σύστημα υπολογισμού που πρότεινε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, το οποίο...τρομάζει τη φαρμακοβιομηχανία, που εκτιμά πως το τελικό rebate μπορεί να ξεπεράσει ή και να διπλασιάσει το 25%.


Αξιολόγηση

Μείζον θέμα για τους “θεσμούς” και τον υπουργείο αποτελεί η θέσπιση ανεξάρτητου φορέα αξιολόγησης της καινοτομίας στην Υγεία, ώστε να μην αποζημιώνονται φάρμακα και τεχνολογία που δεν είναι αποδοτική.

Και οι δύο πλευρές εμφανίζονται θετικές στο ενδεχόμενο αυτό και διερευνάται το πώς θα γίνεται η αξιολόγηση μέχρι τη λειτουργία του φορέα.

Η σύσταση του φορέα αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας για το 2017 και βρίσκει σύμφωνη και τη φαρμακοβιομηχανία.


Πηγή: iatronet