Το «πρώτο» ετήσιο νοσοκομειακό claw back είναι, όπως όλα δείχνουν, πραγματικότητα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, από τα 1,755 εκατ. ευρώ που δαπάνησαν τα δημόσια νοσοκομεία το 2016 για αγορές, η δαπάνη του νοσοκομειακού φαρμάκου ανήλθε στα 661 εκατ. ευρώ.
Συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά η εν λόγω δαπάνη εμφανίζεται αυξημένη κατά περίπου 193 εκατ. ευρώ (468 εκατ. το 2015), εξέλιξη που εκτιμάται ότι συνδέεται και με την κατάργηση τις διαδικασίας του «στερείται» στον ΕΟΠΥΥ.
Με τη συγκεκριμένη διαδικασία οι ασθενείς είχαν πρόσβαση σε φάρμακα (κατηγορία 1α) μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, όταν δεν μπορούσαν να τα εξασφαλίσουν μέσω των νοσοκομείων.
Ο κλειστός προϋπολογισμός για το νοσοκομειακό φάρμακο, μετά και την προσθήκη 20 εκατ. ευρώ, προσδιορίστηκε στα 510 εκατ. ευρώ για το 2016. Συνεπώς, το claw back που θα κληθούν να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για το σύνολο της περσινης χρονιάς ανέρχεται στα 151 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να αναφέρουμε πως τα σημειώματα για το claw back που έλαβαν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, που πωλούν στα δημόσια νοσοκομεία, ανήλθαν στα 99 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο.
Οι υπόλοιπες αγορές αφορούσαν 282 εκατ. ευρώ για υγειονομικό υλικό, 60 εκατ. ευρώ για ορθοπεδικό υλικό, 135 εκατ. ευρώ για αντιδραστήρια, 69 εκατ. ευρώ τόσο για αναλώσιμα υλικά όσο και για λοιπά υλικά.
Πηγή : virus