Αύριο το πρωί στις 10 έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί κρίσιμη σύσκεψη επιτελών του υπουργείου Υγείας με τον Τζουζέπε Καρόνε και τους τεχνικούς του συμβούλους. Αντικείμενο της σύσκεψης τα νέα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση με αντικείμενο την αποζημίωση νέων φαρμάκων στη χώρα μας.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των μέτρων, που τελικά προτείνει η ελληνική πλευρά περιλαμβάνεται το τέλος εισόδου στη θετική λίστα ύψους 25% για όλα τα καινοτόμα φάρμακα υψηλού κόστους, ενώ δεν θα ισχύσει τελικά η υποχρέωση ένα φάρμακο για να αποζημιωθεί στην Ελλάδα να έχει λάβει θετική γνωμοδότηση σε 6 χώρες που εφαρμόζουν Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας.
Εκείνο πάντως που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι με ποιο μέτρο θα αντικατασταθεί. Όλα δείχνουν ότι τελικά θα υπάρξει ρύθμιση που θα προβλέπει ότι για να αποζημιωθεί ένα φάρμακο στην Ελλάδα θα πρέπει προηγουμένως να έχει αποζημιωθεί σε ένα συγκεκριμένο αριθμό χωρών της Ευρώπης. Μέτρο το οποίο είναι σαφώς ηπιότερο και θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεν καθυστέρηση στην Ελλάδα, αλλά όχι απαγορευτική.
Μέχρι πρότινος, ο κ. Καρόνε δεν είχε αποδεχθεί τα μέτρα, που είχε προτείνει η ελληνική πλευρά – προφανώς διότι δεν εμπιστευόταν τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας για τα αποτελέσματα των μέτρων στον έλεγχο της εισαγωγής νέων σκευασμάτων στην ελληνική αγορά. Η αθρόα και χωρίς φραγμό είσοδος και κυρίως χρήση των νέων φαρμάκων στη χώρα μας θεωρείται από τους θεσμούς ως βασικός παράγοντας αδυναμίας ελέγχου των δαπανών για φάρμακα στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, στην αυριανή σύσκεψη, η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει εναλλακτικά σενάρια για τις επιπτώσεις, που θα έχουν τα μέτρα στην είσοδο στη χώρα των νέων, καινοτόμων φαρμάκων, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα επόμενα ένα-δύο χρόνια.
Επίσης, θα παρουσιάσει την προετοιμασία που έχει γίνει για τη λειτουργία οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, ο οποίος σύμφωνα με το μνημόνιο θα πρέπει να λειτουργεί ως τα τέλη του 2017.
Αν όλα πάνε καλά αύριο και υπάρξει συμφωνία, τότε αυτομάτως θα σημάνει και τοκλείσιμο της αξιολόγησης, όσον αφορά τον τομέα της υγείας. Τα μέτρα θα ανακοινωθούν άμεσα και θα ενταχθούν με τροπολογία σε πολυνομοσχέδιο, που θα αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης, που θα κατατεθεί το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να έχει ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής για το Πάσχα.
Πηγή: Virus