Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

Η αντιεμβολιαστική στάση φέρνει επιδημίας Ιλαράς στην Ευρώπη

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος για την εμφάνιση επιδημίας ιλαράς στην Ευρώπη! Μόνο φέτος εμφανίστηκαν 1.500 κρούσματα ιλαράς σε 14 χώρες της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η ιλαρά προκάλεσε 135.000 θανάτους το 2015. Μάλιστα, το πιο ανησυχητικό είναι ότι πρόκειται για μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους και όχι μόνο παιδιά που έχουν νοσήσει, καθώς δεν αποδέχονται την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Το 2015 και το 2016 σχεδόν το ένα τρίτο όλων των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη αφορούσαν ενήλικες άνω των 20 ετών.


Πιο αναλυτικά, κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2017 περισσότερα από 1.500 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν σε 14 ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας της «συγκέντρωσης ανεμβολίαστων ανθρώπων», όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Σε δέκα χώρες-Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία – ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2017 ήταν υπερδιπλάσιος εκείνου των δύο πρώτων μηνών του 2016.

«Είναι απαράδεκτο να ακούμε ότι παιδιά και ενήλικες πεθαίνουν από την ασθένεια αυτή σε χώρες όπου διατίθενται οικονομικά προσιτά εμβόλια», δήλωσε ο Βιτένις Αντριουκάιτις, ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ, αναφερόμενος στα στοιχεία του ECDC.

Η ιλαρά είναι μια λοιμώδης νόσος ιογενούς αιτιολογίας. Ο ιός της ιλαράς μεταδίδεται με την άμεση επαφή και μέσω του αέρα. Η ασθένεια μπορεί να προληφθεί με τον ασφαλή και αποτελεσματικό εμβολιασμό αλλά εξαιτίας των κενών στην ανοσοποίηση παραμένει μια από τις κυριότερες αιτίες παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως.

Από την 1η Μαρτίου του 2016 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2017, συνολικά 5.881 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν στην Ευρώπη. Στη Ρουμανία καταγράφηκε το 46% από αυτά, ενώ το 24% στην Ιταλία και το 9% στη Βρετανία. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ανοσοποίηση είναι ένα σημαντικό παγκόσμιο ζήτημα υγείας καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης οδηγεί τους ανθρώπους στο να απορρίπτουν πιθανόν σωτήρια για τη ζωή εμβόλια. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στην αντιπαράθεση σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες και στην διστακτικότητα κάποιων οικογενειακών γιατρών.


Πηγή : healthview