Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από τις τελικές αποφάσεις της Αριστοτέλους για τα μέτρα που θα αφορούν τα νεοεισερχόμενα φάρμακα.
Ο Ανδρέας Ξανθός είχε μιλήσει, λίγο πριν το Πάσχα, για διαβούλευση επί των αποφάσεων αλλά έως τώρα το Υπουργείο τηρεί σιγή ασυρμάτου, προκαλώντας ανησυχίες στη φαρμακοβιομηχανία για πιθανό αιφνιδιασμό. Με την άφιξη των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα την Τρίτη εκφράζονται φόβοι πως τα μέτρα τελικά θα κατατεθούν εντός της εβδομάδας και ουσιαστική συζήτηση δεν θα υπάρξει.
Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο των αλλαγών μεταφέρεται από υπηρεσία σε υπηρεσία, από φορέα σε φορέα και από την Αριστοτέλους στο Μαξίμου και πάλι πίσω, αλλά τα πράγματα φαίνεται πως παραμένουν ρευστά. Ανοικτό παραμένει το ζήτημα του Συστήματος Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (Health Technology Assessment – HTA), με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν το Υπουργείο Υγείας να προσπαθεί να συνθέσει μια μεταβατική διαδικασία έως τη δημιουργία ενός αυτόνομου εθνικού HTA. Μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού έως τα τέλη του έτους, αλλά οι Θεσμοί εμφανίζονται δύσπιστοι για την έγκαιρη επίτευξη του εγχειρήματος και η ελληνική πλευρά μοιάζει να αναγνώρισε τις πιθανές επιπλοκές που θα προκαλούσε η θέσπιση της προϋπόθεσης αποζημίωσης ενός νέου φαρμάκου σε 6 χώρες με σύστημα HTA. Έτσι, για την Αριστοτέλους, όμως, το όποιο τελικό μείγμα για το μεταβατικό μέτρο βρίσκεται και πάλι υπό εξέταση.
Παρόλα αυτά, μεγαλύτερη ανησυχία στην αγορά προκαλεί το σχεδιαζόμενο τέλος εισόδου, το rebate 25% για τα νεοεισερχόμενα φάρμακα. Πληροφορίες αναφέρουν πως νέες σκέψεις του Υπουργείου είναι η ενσωμάτωση του στο νέο ενοποιημένο rebate, που θα προσδιορίζεται από το “διαβόητο” πολυώνυμο που ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ. Αν συνυπολογίσουμε και το “ταβάνι” του 50% στις υποχρεωτικές εκπτώσεις, η ένταξη του “τέλους εισόδου” στο ενιαίο rebate, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τις εταιρίες να καταβάλλουν απο 39% έως 50% συνολικά.
Πηγή : virus