Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017

Γρίπη: Ανησυχία για τον θάνατο της 8χρονης στην Πάτρα - Μήπως ήρθε η ώρα του καθολικού εμβολιασμού;

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Με τον πιο σκληρό τρόπο κλείνει η αυλαία της εποχικής γρίπης για εφέτος, καθώς ο χθεσινός θάνατος της 8χρονης μικρούλας από τον ιό της γρίπης τύπου Β στην Πάτρα, αποτελεί ένα δυνατό χτύπημα για την δημόσια υγεία.

Οφείλει δε να μας αφυπνίσει όλους, επαναφέροντας στο προσκήνιο το ζήτημα του καθολικού εμβολιασμού. Ήδη οι ΗΠΑ μέσω του δικού τους Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν προτείνει τον καθολικό εμβολιασμό όλων των ηλικιών.


'Ενας επιστήμονας που γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα δημόσιας Υγείας και γρίπης, ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών κ. Σωτήρης Τσιόδρας, με αφορμή το τραγικό περιστατικό της κατάληξης της μικρούλας, είπε τα παρακάτω.

Φυσικά το παιδί δεν είχε εμβολιαστεί – άλλωστε ήταν υγιές και μόλις 8 ετών - ωστόσο το οδυνηρό αυτό περιστατικό, σύμφωνα με τον καθηγητή, αποτελεί μία ευκαιρία για εκ βαθέων συζήτηση περί εμβολιασμού όλου του πληθυσμού. Διότι με την γρίπη ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το περιστατικό αυτό, μας έδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο πως τα «δόντια» της γρίπης είναι (πάντα) επικίνδυνα, σημειώνει ο κ. Τσιόδρας, προσθέτοντας, ότι είναι πράγματι πολύ κρίμα να συμβαίνει κάτι τέτοιο, την ώρα μάλιστα που η εποχική γρίπη είναι σε αποδρομή.

Να θυμίσουμε πως από την εποχική γρίπη εφέτος, έχασαν την ζωή τους 101 άτομα και νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ 267 άνθρωποι. Σήμερα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 14 άτομα.

Οι γονείς της άτυχης μικρούλας, έχουν παραγγείλει για σήμερα νεκροψία και νεκροτομή που θα πραγματοποιήσει Ιατροδικαστής, ενώ όπως τόνισε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Ρίου Πατρών κ. Ηλιάδης, το παιδάκι δεν έπασχε από συνοδό νόσημα (καρδιολογικό, ή αναπνευστικό κυρίως).

Η 8χρονη εισήχθη στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας με υψηλό πυρετό και σπασμούς ενώ η διάγνωση των γιατρών ήταν πνευμονία. Η κατάσταση της υγείας της δεν παρουσίαζε βελτίωση και κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτεί στη ΜΕΘ, οπότε διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου. Τη Μεγάλη Τρίτη, ημέρα γενεθλίων της μικρής, η υγεία της επιδεινώθηκε περαιτέρω κι έπειτα από μια δραματική εβδομάδα το παιδί έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Πάντως οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν ότι είναι πολύ σπάνιο να καταλήξει κάποιος από τον ιό της γρίπης τύπου Β, ενώ ο ιός της γρίπης Η1Ν1 είναι πολύ πιο σοβαρός και επικίνδυνος.


Πηγή : onmed