Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις της φαρμακοβιομηχανίας –κυρίως των πολυεθνικών- με το Υπουργείο Υγείας, εξαιτίας των νέων φαρμάκων, που αν και είναι έτοιμα να μπουν στην αγορά δεν γίνεται καμία κίνηση από μέρους των εταιρειών.
Θέλουν να δουν τι θα συμβεί τελικώς με το περιβόητο επιπλέον χαράτσι του 25% που έχει εξαγγελθεί ως νέο μέτρο (φοροεισπρακτικό) στα νέα σκευάσματα.
Πάντως, εξαιτίας αυτού του νέου μέτρου η αγορά έχει παγώσει και ως εκ τούτου και τα 70 περίπου νέα σκευάσματα –κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι τα νέα σκευάσματα είναι πάνω από 85- «κάθονται» λόγω των επικείμενων υπουργικών αποφάσεων. Και ενώ τα προαναφερθέντα τα γνωρίζει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν επισπεύδει τις όποιες διαδικασίες για τελεσίδικες αποφάσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν και οι φαρμακοβιομηχανίες να αναμορφώσουν και να αναδιοργανώσουν το όποιο business plan έχουν παρουσιάζοντας αυτό και στις μητρικές τους, απέναντι στις οποίες είναι εκτεθειμένες! Κάτι που επίσης γνωρίζει το Υπουργείο!
Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, αυτός μας τόνισε ότι από την στιγμή που ο προϋπολογισμός είναι κλειστός στα 2 δις. ευρώ περίπου, οποιοδήποτε κόστος πάνω από αυτό βαραίνει την βιομηχανία. Και επειδή, κατά την ίδια πηγή, το επιπλέον 25% θα επικρατήσει όπως φαίνεται, η βιομηχανία ζητά το πολύ απλό, να εφαρμοστούν τελικά τα θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ελληνική αγορά. Έτσι το κράτος θα μπορέσει πραγματικά να περιορίσει την υπερσυνταγογράφηση -και αυτό το γεγονός με τη σειρά του θα δημιουργήσει χώρο για τα νέα σκευάσματα.
Σήμερα, συμπληρώνει η πηγή μας, ακούγονται πολλά άσχημα από την πλευρά των φορέων του Υπουργείου για τις φαρμακοβιομηχανίες- και ειδικότερα για τις πολυεθνικές και σχεδόν τίποτα καλό, όπως τι τελικά πληρώνει ή καλύτερα τι μένει στην εταιρεία. Αν μιλάμε για νέο σκεύασμα, τότε αυτό που μένει στην εταιρεία –εφόσον αφαιρεθούν οι όποιες περικοπές συμπεριλαμβανομένου και του 25%- εκτιμάται στο 37% επί της αρχικής χονδρικής τιμής. Και με αυτό το 37% η εταιρεία πρέπει να καλύψει το κόστος του φαρμάκου (διακίνηση, προώθηση, προβολή), αλλά και τα λειτουργικά της έξοδα.
Με βάση όλα τα παραπάνω, αναρωτιέται η πηγή μας, μπορεί κάποιος από την πλευρά του Υπουργείου υγείας να απαντήσει, αφενός αν τελικώς υπάρχει η έννοια της απόσβεσης της επένδυσης στην ελληνική αγορά και αφετέρου, πόσα χρόνια μια εταιρεία μπορεί να γράφει ζημιές στον ισολογισμό της.