ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

24 Απριλίου: Παγκόσμια Μέρα Μηνιγγίτιδας


Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας σήμερα 24 Απριλίου και η καλύτερη στρατηγική για την καταπολέμηση οποιασδήποτε ασθένειας - ειδικά όταν πρόκειται για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, η οποία εξελίσσεται ραγδαία και είναι δυνητικά θανατηφόρος τόσο στη βρεφική όσο και στην εφηβική ζωή, είναι ο εμβολιασμός.
Ο εμβολιασμός βοηθά όχι μόνο στην αντιμετώπιση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου αλλά και στη μείωση της ασυμπτωματικής φορείας, όπως αναφέρει ηφαρμακευτική GSK με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα και προσθέτει: «Στα πρώτα 30 χρόνια ζωής ένα άτομο βιώνει περίπου 10 περιστατικά φορείας. Στη χώρα μας κυκλοφορούν εμβόλια που προστατεύουν από τις 4 οροομάδες (A,C,W,Y) του βακτηρίου που προκαλούν το 10% των περιστατικών, ενώ το εμβόλιο που προστατεύει από την οροομάδα Β, που προκαλεί την πλειονότητα των περιστατικών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, κυκλοφορεί στην χώρα μας από το 2014».
Εν τω μεταξύ να θυμίσουμε, ότι ένα νέο περιστατικό μηνιγγίτιδας μαθητή στην Χίο, σημειώθηκε στις 15 Μαρτίου, το οποίο προστέθηκε στα 8 περιστατικά μηνιγγίτιδας που έχουν σημειωθεί στην χώρα μας από την αρχή του χρόνου.

Το σήριαλ με το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας Β
Σημειωτέον, το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και δεν πρόκειται να ενταχθεί, καθώς η Επιτροπή Εμβολιασμών αλλά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει αποφανθεί πως τα περιστατικά στην χώρα μας είναι πολύ λίγα (και το πρόβλημα το δημοσιονομικό πολύ μεγάλο για να αντέξει η χώρα μας την αποζημίωση).
Να θυμίσουμε ότι εδώ και μήνες, πολλοί βουλευτές, αλλά και Ευρωβουλευτές, έχουν αναφερεθεί στην ανάγκη να μπορέσει να υπάρξει αποζημίωση του εμβολίου.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς, με γραπτή του Ερώτηση, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει τα κονδύλια για την ολική κάλυψη του κόστους εμβολιασμού στην Ελλάδα της κρίσης, μία πρόταση, σίγουρα ενδιαφέρουσα.
Στις 14 Απριλίου, ένα νέο άρθρο από ανεξάρτητους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ, υπογραμμίζει τη σημασία της ενημέρωσης των γονέων σχετικά με τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο τύπου Β και το διαθέσιμο εμβόλιο, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο των παιδιάτρων στην ενημέρωση των γονέων.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε σε συνέχεια της σύστασης της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας για την μηνιγγίτιδα τύπου Β, η οποία κατέταξε το εν λόγω εμβόλιο στην κατηγορία Β των συστάσεων της, μέσω της οποίας προτρέπει τους παιδιάτρους να συζητούν και να ενημερώνουν τους γονείς που τους επισκέπτονται, σχετικά με τις επιπτώσεις της μηνιγγίτιδας τύπου Β και τη διαθεσιμότητα του εμβολίου για την πρόληψή της.

Πηγή: onmed