ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Επανέρχεται το Μητρώο για την Ηπατίτιδα C. Όλες οι λεπτομέρειες

Τέλος στην αγωνία και την ταλαιπωρία εκατοντάδων ασθενών με ηπατίτιδα C, αναμένεται να μπει σύντομα, καθώς το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το Μητρώο Ασθενών Ηπατίτιδας C οδεύει προς τη λύση του.

Το τελευταίο διάστημα οι επαφές μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών ήταν πυρετώδεις. Άλλωστε, από τις 20 του περασμένου μήνα η συνταγογράφηση των ακριβών φαρμάκων για τους βαρέως πάσχοντες γίνεται μετ’ εμποδίων: αρχικά οι θεράποντες ιατροί δεν μπορούσαν να περάσουν καμία συνταγή ηλεκτρονικά, ενώ στη συνέχεια αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί η παλιά διαδικασία, δηλαδή να στέλνονται οι φάκελοι με τα σχετικά αιτήματα για έγκριση στην Επιτροπή ΦΥΚ.


Μετά από διαδοχικές συσκέψεις της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, με τα Πανεπιστήμιο Αθήνας και Πελοποννήσου, οι προγραμματικές συμβάσεις για την υλοποίηση των registries αποφασίστηκε να ανανεωθούν για χρονικό διάστημα 12 μηνών. Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε συνάντηση που είχε με το ΔΣ του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, τα τεχνικά και νομικά ζητήματα θα έχουν ξεπεραστεί μέχρι τις 10 Απριλίου και το Μητρώο θα λειτουργήσει εκ νέου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας του Μητρώου, ο Οργανισμός προτίθεται να αναλάβει την κάλυψη με ίδιους πόρους της φιλοξενίας της βάσης δεδομένων και των εφαρμογών των registries, σε δικές του υποδομές.

Στο μεταξύ, οι αλλεπάλληλες επαφές για το Μητρώο είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν εξελίξεις και στο ζήτημα της δημοσιοποίησης ανωνυμοποιημένων θεραπευτικών δεδομένων, με σκοπό την διαφάνεια και την επεξεργασία τους από την επιστημονική κοινότητα. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Σωτήρης Μπερσίμης πρότεινε την κοινοποίηση μηνιαίας αναφοράς στους ενδιαφερόμενους φορείς.


Πηγή : virus