ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ερώτηση Παπακώστα προς το υπουργείο Υγείας: "Τι προβλέπετε για τα καινοτόμα και ορφανά φάρμακα;"

Επίκαιρη Ερώτηση προς το υπουργείο Υγείας κατέθεσε η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου με θέμα την ένταξη καινοτόμων και ορφανών φαρμάκων στο Ελληνικό σύστημα αποζημίωσης.

Αφορμή για την Επίκαιρη Ερώτηση, είναι η έντονη ανησυχία που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στους ασθενείς με χρόνιες ή σπάνιες παθήσεις, για τις συνέπειες των μέτρων που προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για τα καινοτόμα και τα ορφανά φάρμακα.


Η Κατερίνα Παπακώστα αναφέρει πως σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ένταξη ενός φαρμάκου στο Ελληνικό σύστημα αξιολόγησης θα προϋποθέτει την θετική του αξιολόγηση από το σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας έξι κρατών της ΕΕ. Υπογραμμίζει, πως παράλληλα αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της Χώρας να συστήσει δικό της μηχανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας έως το τέλος του έτους. Αναφέρεται ότι υπολογίζεται πως η προβλεπόμενη διαδικασία θα καθυστερεί την έγκριση φαρμάκων κατά 2 έως 4 χρόνια. Η εφαρμογή των μέτρων θα έχει παράλληλα αρνητικές επιπτώσεις και στις Ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Η βουλευτής τονίζει επιπροσθέτως, ότι από το 2010 έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων μία σειρά ορφανών φαρμάκων, τα οποία ακόμη δεν διατίθενται στην Χώρα μας.

Η Κατερίνα Παπακώστα ρωτά τον υπουργό αν θα εφαρμοστεί νέο σύστημα ένταξης καινοτόμων και ορφανών φαρμάκων στο Ελληνικό σύστημα αποζημίωσης και ποιό θα είναι αυτό. Τέλος, ζητά να ενημερωθεί σε ποιό στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση της δέσμευσης περί σύστασης μηχανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας έως το τέλος του 2017.


Πηγή : businessnews