Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

Οριακά κάτω από τα 4 δισ. ευρώ ο τζίρος των φαρμακαποθηκών το 2016

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Σήμερα περίπου το 60% της αγοράς καλύπτεται από ιδιώτες, έναντι του 48% το 2006.

Το 2016 όπως φαίνεται θα είναι η 8η συνεχόμενη χρονιά ύφεσης για τον κλάδο των φαρμακαποθηκών, ιδιωτικών και συνεταιριστικών, μας λέει ο κ. Θ. Γ . Σκυλακάκης, Φαρμακοποιός και Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΦΑΡΜ Α.Ε. ενώ εκτελεί χρέη Γραμματέα στο Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκάριων. Ο τζίρος προβλέπεται να σπάσει οριακά προς τα κάτω το φράγμα των 4 δις. ευρώ από 4,2 δις. ευρώ που ήταν το 2015.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελεύθερη πτώση της Ελληνικής οικονομίας, οι οριζόντιες μειώσεις τιμών των φαρμάκων (14 απ' το 2009 ως σήμερα) και η σχεδόν μηδενική παρουσία των τραπεζών, σκιαγραφούν ένα μέλλον κάθε άλλο παρά ευοίωνο για έναν κλάδο με 3000 άμεσα εργαζόμενους και περισσότερες από 5000 συσχετιζόμενες θέσεις εργασίας. Μέσα σε αυτό το καταστροφικό πλαίσιο, υποστηρίζει ο ίδιος, αν υπάρχει ένα καλό νέο για τις ιδιωτικές φαρμακαποθήκες αυτό είναι η αύξηση του μεριδίου αγοράς τους έναντι των συνεταιριστικών. Ειδικότερα σήμερα περίπου το 60% της αγοράς καλύπτεται από ιδιώτες, έναντι του 48% το 2006!

Αυτό οφείλεται σε έναν κυρίως λόγο, το ότι οι ιδιώτες φαρμακαποθηκάριοι προέβησαν σε γενναίες αυξήσεις κεφαλαίου όσο στέρευε ο τραπεζικός δανεισμός, κάτι που οι συνεταιρισμοί δεν μπόρεσαν να κάνουν λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των μελών τους, με αποτέλεσμα οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες σήμερα να έχουν άνω των 160 εκ/ριων ευρώ ίδια κεφάλαια έναντι 100 των συνεταιρισμών, και έτσι να έχουν σημαντικά μεγαλύτερη δυνατότητα πιστοδότησης των φαρμακείων πελατών τους. Αυτό από μόνο του, όμως, δεν είναι αρκετό για να κρατήσει ζωντανό τον κλάδο, και σε καμιά περίπτωση δεν δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας στις υπάρχουσες επιχειρήσεις.

Η μείωση της ύλης που εμπορεύονται οι φαρμακαποθήκες είναι η μεγαλύτερη απειλή για αυτές, υπογραμμίζει ο κ. Σκυλακάκης. Μια μείωση που, κατά τον ίδιο, ξεκίνησε με το νομοθετικό εξάμβλωμα του ν.3816,ο όποιος εγκαθίδρυσε ένα αναποτελεσματικό Σοβιετικού τύπου κρατικό μονοπώλιο στα "ακριβά" φάρμακα και ολοκληρώθηκε με την αφαίμαξη των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ και την μεταφορά μέρους τους στα super market, δήθεν προς όφελος του καταναλωτή.

Παράλληλα, η ραγδαία μείωση των παράλληλων εξαγωγών από 1,1 δις. ευρω το 2004 σε 400 εκ/ρια το 2015 συρρικνώνει τα περιθώρια κέρδους, τα οποία έτσι και αλλιώς είναι τα χαμηλότερα στην Ε.Ε.

Είναι λοιπόν προφανές ότι αν οι φαρμακαποθήκες δεν θέλουν να προστεθούν στη λίστα των "επαγγελμάτων που χάνονται" πρέπει να επιτύχουν μερικά πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

-Διεκδίκηση και ανάκτηση των φαρμάκων υψηλού κόστους, καθώς στα επόμενα 10 χρόνια θα αποτελούν το 60% της δαπάνης (σήμερα κατέχουν το 25% περίπου)

-Ανάπτυξη νέων προϊόντων στη λογική του Private label

-Παράλληλες εισαγωγές και ανάπτυξη δικού τους portfolio προϊόντων, και-γιατί όχι-εισαγωγές ελλειπτικών φαρμάκων, κάτι που σήμερα γίνεται απ' το.... αμαρτωλό ΙΦΕΤ (άλλη μια Σοβιετική ιδιομορφία της Ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς!)

-Συγχωνεύσεις η/και εξαγορές για την επίτευξη μεγαλύτερων σχημάτων, που δημιουργούν οικονομίες κλίμακος, και βελτιώνουν τη διαπραγματευτική θέση μιας επιχείρησης έναντι των προμηθευτών της.

-Ανάπτυξη υπηρεσιών προς τα φαρμακεία αλλά και προς την Πολιτεία.

-Προάσπιση του δικαιώματος των παράλληλων εξαγωγών σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ενός κώδικα δεοντολογίας από πλευράς τους. Οι εξαγωγές είναι καλές για τη χώρα, αν γίνονται νόμιμα, λελογισμένα και με διαφάνεια. Όσοι τις πολεμούν δήθεν κοπτόμενοι για τη Δημόσια υγεία έχουν άλλα κίνητρα (αμιγώς ιδιοτελή!), και αυτό πρέπει οι φαρμακαποθήκες να το αναδείξουν.

Αν επιτευχθούν τα παραπάνω, υπογραμμίζει ο γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων, τότε ο κλάδος όχι μόνο θα συνεχίσει να υπάρχει αλλά και θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Σε αντίθετη περίπτωση, κατά τον ίδιο, σε λίγα χρόνια η λέξη φαρμακαποθήκη θα συντάσσεται με το πρόθεμα ήταν μία φορά και ένα καιρό…. Και εκείνος που θα ζημιωθεί περισσότερο θα είναι ο έλληνας ασθενής, βλέποντας την πρόσβασή του στο φάρμακο να μειώνεται δραματικά, καθώς οι φαρμακαποθήκες είναι αυτές που τη διασφαλίζουν τόσο πιστώνοντας τον ΕΟΠΥΥ (μέσω των φαρμακείων), όσο και πραγματοποιώντας καθημερινά πάνω από 50.000 παραδόσεις φαρμάκων σε όλη την Ελλάδα.


Πηγή : iatronet