ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νέα σενάρια για Grexit φέρνουν ανησυχία για τα φάρμακα! Τι θα κάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες

Το καλοκαίρι του 2015 θυμίζουν έντονα οι τελευταίες ημέρες, λόγω των νέων σεναρίων που διακινούνται για επαναφορά στη δραχμή. Οι δύσκολες πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις με τους δανειστές, έχουν επαναφέρει τα σενάρια που όλοι ζήσαμε το καλοκαίρι του 2015. Η ανησυχία τότε είχε εστιασθεί στους ασθενείς και αν θα υπήρχαν διαθέσιμα φάρμακα στην περίπτωση που η χώρα θα χρεωκοπούσε και θα έβγαινε από το ευρώ. Τότε οι φαρμακοβιομηχανίες είχαν δημιουργήσει ένα έκτακτο σχέδιο για την περίπτωση του Grexit, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν
άμεσα στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών.
Πάντως η φαρμακευτική αγορά φαίνεται πως μετά το δραματικό καλοκαίρι του 2015, είναι πιο ώριμη για να διαχειριστεί μια τέτοια περίπτωση. Στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας και μέλη του ΣΦΕΕ, έλεγαν πως οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση και θα έχουν πάντα διαθέσιμα τα φάρμακά τους για τους ασθενείς.
Άλλωστε και το έκτακτο σχέδιο του κλάδου προβλέπει πως φάρμακα απαραίτητα για την επιβίωση ασθενών, θα υπάρχουν βρέξει χιονίσει σε απόθεμα τουλάχιστον τριών μηνών. Βέβαια οι ίδιες πηγές έλεγαν πως είτε στην περίπτωση που οι συνομιλίες για την αξιολόγηση δεν πάνε καλά, είτε καρποφορήσουν οι συνομιλίες με τους δανειστές, οι Έλληνες ασθενείς δε θα έχουν στη διάθεσή τους τα νέα καινοτόμα φάρμακα, αν η κυβέρνηση επιμείνει να επιβάλει χαράτσι 25% στις φαρμακοβιομηχανίες για την εισαγωγή των σκευασμάτων αυτών στη λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα.
Πρόκειται για το θέμα που απασχολεί τον τελευταίο καιρό έντονα τον κλάδο παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δείχνει μάλλον να κάνει μικρές υποχωρήσεις.
Όπως και να χει, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις τονίζουν πως φάρμακα απαραίτητα για τη ζωή των ασθενών, θα υπάρχουν στη χώρα μας με ή δίχως ευρώ.

Πηγή