ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στ.Καλογερόπουλος: “Τα elite γενόσημα... και οι κοινωνοί της καθετοποίησης!’’

Το γενόσημο είναι φάρμακο και ως κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα.

Με αφορμή δημοσιεύματα και συζητήσεις σε Υπουργεία, περί κερδοφορίας των φαρμακείων μέσω γενοσήμων, γνωρίζουμε ΟΛΟΙ πολύ καλά ότι:

- Κάποιοι θέλουν να διευκολύνουν την είσοδο των elite (ξένων) γενοσήμων στην αγορά.

- Στην διάρκεια των έξι ετών Μνημονίου, έγινε τεράστια προσπάθεια για να περάσει η Υγεία και το Φάρμακο σε “άλλα χέρια”, πολλοί ΦΙΛΟΙ μας χρησιμοποιήθηκαν και έγιναν “κοινωνοί της καθετοποίησης’’.

Αν οι κυβερνώντες θέλουν να δώσουν κίνητρα στην Υγεία και το Φάρμακο, καλό θα ήταν:
- να μειώσουν την φοροεισπρακτική πολιτική (100% προκαταβολή φόρου συν ασφαλιστικές εισφορές επί των κερδών 30,95%),

- να επαναδιαπραγματευθούν το ποσοστό κέρδους (πατήστε ΕΔΩ) των φαρμάκων,

- να καταργήσουν το rebate και να μειώσουν το clawback της φαρμακοβιομηχανίας.

Ο φαρμακευτικός κόσμος, βλέποντας πως η καθετοποίηση παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας, κάνει έκκληση στην Κυβέρνηση, για να έχουμε γενόσημο φάρμακο καλό και φθηνό, να βοηθήσει το Ελληνικό Φαρμακείο και την Ελληνική Βιομηχανία που βρίσκονται στο όριο της βιωσιμότητας, να σταθούν στα πόδια τους.

Στην χώρα μας, όπου η ανεργία καλπάζει, και η φαρμακευτική δαπάνη υπολογίζεται στα 2 δις €, 3.000.000 συμπολίτες μας βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και είναι καταγεγραμμένοι ως ανασφάλιστοι, άποροι, πρόσφυγες και μετανάστες, χρίζουν ανάγκης φαρμακευτικής θεραπείας.

Τα 2 δις € αυτά, φαίνεται να μην είναι ικανά να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών αυτής της χώρας. Όλοι εμείς, που είμαστε στο χώρο της Υγείας, γνωρίζουμε καλά ότι, η φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να είναι 2.5 δις € και ανεξάρτητη του ΑΕΠ.

Η μεγαλύτερη χρήση γενοσήμων φαρμάκων, σίγουρα θα μειώσει την φαρμακευτική δαπάνη, δίνοντας το δικαίωμα της πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα, που σήμερα στερούνται οι πολίτες ή και στην πρόσβαση στην θεραπεία τους, με ακόμα χαμηλότερη συμμετοχή.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι, η δήθεν θετική αντιμετώπιση από πλευράς του Υπουργείου Υγείας, δίνοντας “κίνητρα στους φαρμακοποιούς για την προώθηση των γενοσήμων” (πατήστε ΕΔΩ) είναι πλασματική και εκ του πονηρού, υπηρετώντας μόνο την είσοδο των elite γενοσήμων και την καθετοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου.
Λέμε μόνο αλήθειες…
Στέλιος Καλογερόπουλος, ΑΚΙΦ.