ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΦΣΘ: Ταφόπλακα το νέο ασφαλιστικό για τους φαρμακοποιούς

Ταφόπλακα για τον κλάδο των φαρμακοποιών αποτελεί το νέο ασφαλιστικό. Από την πρώτη στιγμή οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους, επισημαίνοντας ότι θα δώσει τη χαριστική βολή στο ήδη αποδεκατισμένο ελληνικό φαρμακείο. Κι αυτό διότι για ασφάλιση και φόρους καλούνται να πληρώνουν από 68% έως 72,5% του εισοδήματός τους.
Τις παραπάνω επισημάνσεις θα κάνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα "Το νέο ασφαλιστικό στη ζωή μας. Τι ισχύει για τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς", που διοργανώνει την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, από τις 19:00 έως τις 21:00, στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace, ο ΦΣΘ. 
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει εισαγωγική ομιλία από τον κ. Θεοδοσιάδη, ενώ εισηγήσεις θα κάνουν οι Γεώργιος Ρωμανιάς, Οικονομολόγος, τ. Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αλέξης Μητρόπουλος, καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Διονύσιος Τεμπονέρας, Δικηγόρος – Εργατολόγος και Θεόδωρος Αμπατζόγλου, τ. Διοικητής ΙΚΑ, τ. Διοικητής ΟΑΕΔ, τ. πρόεδρος ΠΦΣ.
«Το νέο ασφαλιστικό επιβάλλει μία δεύτερη φορολογία που ξεπερνά το 27% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος των επιστημόνων και προστίθεται σε όλες τις άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις τις οποίες υφίστανται και αθροιστικά φτάνουν στο 70% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος (αν συνυπολογιστούν οι κλάδοι σύνταξης και υγείας, η ειδική εισφορά για το εφάπαξ και το τέλος επιτηδεύματος)», θα τονίσει ο κ. Θεοδοσιάδης και θα εξηγήσει ότι «αποτέλεσμα αυτού είναι σε έναν ελεύθερο επαγγελματία που κερδίζει καθαρά 10.000 ευρώ το χρόνο, να μένουν μόνο 241 ευρώ το μήνα, σε έναν που βγάζει 20.000 ευρώ το χρόνο, να μένουν 525 ευρώ το μήνα και σε έναν με 30.000 ευρώ το χρόνο να μένουν 798 ευρώ το μήνα για να ζήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα». 
Ο ίδιος θα επισημάνει και το γεγονός ότι στο ενιαίο ταμείο, τον γνωστό πλέον σε όλους ΕΦΚΑ, εντάσσονται περίπου 30 ξεχωριστά ταμεία. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται αν για παράδειγμα ένα ταμείο που εισφέρει 2 δις ευρώ θα βρίσκεται στην ίδια μοίρα με ένα που έχει χρέη 2 δις.
Εξάλλου, ήδη οι τσουχτερές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προκαλούν πονοκέφαλο στους φαρμακοποιούς. Τα ραβασάκια έφτασαν στα χέρια τους, καθώς αναρτήθηκαν στο TAXIS και καλούνται μέσα σε ένα μήνα να πληρώσουν δύο ολόκληρα μηνιάτικα. Αυτό συμβαίνει διότι ο ΕΟΠΥΥ κάνει παρακρατήσεις με καθυστέρηση μηνών. Αποτέλεσμα είναι οι φαρμακοποιοί να κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας φουσκωμένες εισφορές, αφού τα ποσά είναι τέσσερις φορές υψηλότερα από εκείνα που συνήθως πλήρωναν.
Ειδικότερα, μέσα σε ένα μήνα (Φεβρουάριος 2017) θα καταβάλλουν εισφορές για τον Οκτώβριο του 2016 (μέσω πληρωμών ΕΟΠΥΥ), ενώ θα εξοφλήσουν με δική τους φροντίδα (μέσω τραπέζης) και τον Ιανουάριο του 2017. Αντίστοιχα εντός του Μαρτίου 2017, θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές για τον Νοέμβριο του 2016 και τον Φεβρουάριο του 2017.
“Πρόκειται για αφαίμαξη των φαρμακοποιών και μάλιστα σε μια περίοδο που η οικονομική κατάστασή τους έχει επιδεινωθεί, ενώ υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας”, θα επισημάνει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Οι φαρμακοποιοί ζητούν την ακύρωση του ασφαλιστικού, διότι, όπως επισημαίνουν, η εφαρμογή των διατάξεών του θα οδηγήσει σε λουκέτο την πλειοψηφία των φαρμακείων σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός έτους από σήμερα.

Γραφείο Τύπου ΦΣΘ