Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων: Ενημέρωση του κοινού στην Πλατεία Συντάγματος

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Ενημέρωση του κοινού για τα σπάνια νοσήματα πραγματοποιείται σήμερα, από 09:00 π.μ. έως 15:00 μ.μ., στην Πλατεία Συντάγματος, με διανομή έντυπου υλικού.

Η δράση πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τις Σπάνιες Παθήσεις και τις επιπτώσεις τους στη ζωή των ασθενών.


Παράλληλα θα προβληθεί η ανάγκη δραστηριοποίησης του ιατρικού σώματος, των φαρμακοβιομηχανιών και των κυβερνήσεων έτσι ώστε οι πάσχοντες να μην έχουν την αίσθηση ότι είναι «ορφανοί» στον κόσμο της υγειονομικής περίθαλψης.

Ένας μεγάλος αριθμός των νόσων προκαλείται από ελαττωματικά γονίδια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα κληρονομικότητάς τους από τους γονείς στα παιδιά, παρόλο που μπορεί να προκύψουν και τυχαία λόγω της γονιδιακής βλάβης. Άλλες νόσοι μπορεί να προκληθούν λόγω δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η διάγνωση όταν η πάθηση μιμείται ένα κοινό νόσημα. Το σημαντικό είναι οι ειδικοί γιατροί να έχουν αρκετές γνώσεις για να υποψιαστούν, ότι κάποιος πάσχει από σπάνια νόσο, ώστε να μπορεί να εξεταστεί στη συνέχεια από κάποιον ειδήμονα της εκάστοτε νόσου.

Στην Ελλάδα η Επιστημονική Εταιρία Σπανίων Παθήσεων και Ορφανών Φαρμάκων (ΕΕΣΠΟΦ) έχει ως μέλη γιατρούς και επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων με αποδεδειγμένο ενδιαφέρον και έρευνα στο αντικείμενο. Στα πλαίσια της ΕΕΣΠΟΦ, λειτουργεί Ακαδημία Σπανίων Παθήσεων, η οποία εστιάζει στην ενημέρωση και εκπαίδευση των Ελλήνων γιατρών, με στόχο την ασφαλή, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών.


Πηγή : onmed