ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Έρχονται νέοι κανόνες για τα ιατρικά συνέδρια! Τι θα αλλάξει

Νέοι κανόνες για τα ιατρικά συνέδρια αναμένεται να προωθηθούν το επόμενο διάστημα.

Αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των ιατρικών συνεδρίων στη χώρα μας, στις συμμετοχές των γιατρών αλλά και στον τρόπο που θα εγκρίνονται, αναμένεται να προωθήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές.


Παρότι η ηγεσία του υπουργείου υγείας καιρό τώρα σχεδίαζε να αλλάξει τον τρόπο που διεξάγονται και εγκρίνονται τα συνέδρια στη χώρα μας, φαίνεται ότι τώρα επισπεύδει τις διαδικασίες- αναφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη – με αφορμή την υπόθεση Novartis.

Ήδη άλλωστε εδώ και καιρό σκόπευε να πάρει την αρμοδιότητα από τον ΕΟΦ και να τη μεταφέρει σε ειδική ομάδα στο υπουργείο Υγείας.

Στόχος είναι να υπάρχει αυστηρός έλεγχος στις εγκρίσεις των συνεδρίων, καθώς διαπιστώθηκε – όπως λένε καλά γνωρίζοντες της οδού Αριστοτέλους – ότι ο ΕΟΦ τελικά εγκρίνει πολύ περισσότερα από ότι θα έπρεπε.

Μάλιστα δεν αποκλείεται ακόμη και σε αυτόν τον τομέα να ξεκινήσει λεπτομερής έλεγχος στις υπηρεσίες του ΕΟΦ.

Είναι ενδεικτικό ότι ετησίως στη χώρα μας πραγματοποιούνται περί τα 1000 και πλέον συνέδρια, μικρά και μεγάλα, και πολλοί θεωρούν ότι τα περισσότερα έχουν άλλους στόχους από την ενημέρωση.

Βέβαια να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα συνέδρια γίνονται με το πράσινο φως του ΕΟΦ, χωρίς την έγκριση του οποίου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία εκδήλωση.

Πηγές σημειώνουν ότι σχεδιάζεται να μπουν συγκεκριμένα κριτήρια για τις εγκρίσεις που θα δίνονται για τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου ή μιας επιστημονικής εκδήλωσης, ενώ φρένο αναμένεται να μπει και στον αριθμό των συμμετοχών των γιατρών.

Ειδικότερα αυτό που μελετάται είναι κάθε γιατρός να έχει δικαίωμα να συμμετάσχει σε συγκεκριμένο αριθμό συνεδρίων και υπό προϋποθέσεις όπως ώρες συμμετοχής, τόπος διεξαγωγής κ.λ.π.

Όλα αυτά παρότι και σήμερα υπάρχουν περιορισμοί, αφού με βάση τους κανόνες, κάθε γιατρός ως απλός συμμετέχων μπορεί να πάει μόνο σε 3 συνέδρια τη χρονιά.

Μάλιστα οι εταιρίες του ζητούν να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει συμπληρώσει τον επιτρεπόμενο αριθμό συμμετοχών, ενώ ελέγχεται και από τη σχετική database του ΕΟΦ.

Από την άλλη πάντως φαίνεται ότι υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση αφού τα ιατρικά συνέδρια αποτελούν βασική πηγή εσόδων για τις διάφορες ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες της χώρας μας και ένας πιθανός περιορισμός τους, θα έκοβε και κάθετα τα έσοδα.

Επίσης πολλοί παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς πιέζουν διάφορα κυβερνητικά στελέχη ναι μεν να βάλουν συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των συνεδρίων, όχι όμως και τόσο αυστηρούς που θα είναι αδύνατη η πραγματοποίησή τους.

Εξάλλου βασικός λόγος για την διεξαγωγή ιατρικών συνεδρίων είναι η ενημέρωση του ιατρικού κόσμου για όλες τις εξελίξεις στην ιατρική και τη φαρμακολογία.


Πηγή : healthreport