ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νέες θεραπείες με τη νέα Θετική Λίστα που ισχύει από Δευτέρα

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος κατάλογος συνταγογραφουμένων φαρμάκων στα οποία συμμετέχει ο ΕΟΠΥΥ.

Δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος κατάλογος συνταγογραφουμένων φαρμάκων (Θετική Λίστα), με την προσθήκη νέων σκευασμάτων που τίθενται πλέον στη διάθεση των ασθενών, με τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ.


Η έκδοση της θετικής λίστας, ήρθε αμέσως μετά τη δημοσίευση του τελευταίου διορθωτικού δελτίου τιμών φαρμάκων που αφορούσε τη δεύτερη γενική ανακοστολόγηση του 2016 για το σύνολο των κυκλοφορούντων στην αγορά φαρμάκων.

Η νέα θετική λίστα συμπεριέλαβε καινούρια φάρμακα που είχε εγκριθεί η κυκλοφορία τους και είχαν πάρει τιμή για να κυκλοφορήσουν στην αγορά, από τον περασμένο Οκτώβριο , με την έκδοση Δελτίου Τιμών Φαρμάκων που περιελάμβανε 43 φάρμακα με νέες δραστικές ουσίες.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την έγκριση άλλων 484 νέων ιδιοσκευασμάτων , που μετά την έκδοση δελτίου τιμών γι΄ αυτά, θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής λίστας, για την αξιολόγησή τους. (Σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά στα νέα αυτά φάρμακα δεν συμπεριλαμβάνονται ΜΗΣΥΦΑ, αφού η τιμή τους πλέον από την αρχή του έτους διαμορφώνεται ελεύθερα).

Τόσο στα νέα αυτά φάρμακα, όσο και σε αυτά που μόλις εγκρίθηκε η συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ στη συνταγογράφησή τους, αναμένεται να αξιολογηθούν με νέες διαδικασίες που αναμένεται άμεσα να θεσμοθετηθούν και οι οποίες μεταξύ άλλων, προβλέπουν την καθιέρωση τέλους εισόδου 25%, το οποίο φημολογείται ότι μπορεί να θεσπιστεί με αναδρομική ισχύ από την αρχή της χρονιάς.

Το θέμα θεωρείται "καυτό" για τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς από τα μέτρα που θα θεσπιστούν για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης σε σχέση με την αξιολόγηση των καινοτόμων σκευασμάτων για το κόστος έναντι του οφέλους των ασθενών, εξαρτάται η πορεία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και η πρόσβαση των ασθενών σε νέα θεραπευτικά σχήματα.


Πηγή : healthmag