ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αργ.Αργυρόπουλος: «Τα αναλώσιμα, η σύμβαση και λοιπά ενοχλητικά»

Η μέρα των ερωτευμένων πέρασε και πλέον όλοι επανέρχονται στην καθημερινότητα που δυστυχώς για τους Έλληνες φαρμακοποιούς είναι ιδιαίτερα σκληρή. 

45 ημέρες μετά την πανηγυρική υπογραφή της συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα, προάγγελο της αντίστοιχης για τα φάρμακα το ερχόμενο καλοκαίρι, ο κλάδος μαζεύει ακόμα παραπεμπτικά αναλώσιμων και ιατροτεχνολογικών χωρίς ούτε να ξέρει επίσημα πως να τα διαχειρισθεί, ούτε φυσικά και πού ή πότε θα τα καταθέσει για να πληρωθεί. Ούτε φυσικά οι ιατροί έχουν ενημερωθεί για το νέο τρόπο συνταγογράφησης… ποιος βιάζεται άλλωστε; 

Ο ΠΦΣ, μετά το «δώρο» που έκανε στους φαρμακοποιούς με την αύξηση της ύλης που θα διακινούν στο εξής, έχει επαναπαυθεί και παρακολουθεί τον ΕΟΠΥΥ να ρεμβάζει αμέριμνος και ευχαριστημένος. 
Στα φαρμακεία τα παραπεμπτικά στοιβάζονται επιμελώς και κανείς δε μιλά… 


Το σύστημα που θα άνοιγε μέσα Γενάρη, μετά στα τέλη του ίδιου μήνα και στη συνέχεια κάπου το Φεβρουάριο ακόμα να ανοίξει. Σύμφωνα με τη σύμβαση έως τις 20 του μήνα θα έπρεπε να τα καταθέσουμε στον ΕΟΠΥΥ. Τον πρώτο μήνα οι φαρμακοποιοί έδειξαν υπομονή και έκαναν γαργάρα την καθυστέρηση, το δεύτερο μάλλον θα κληθούν να κάνουν το ίδιο γιατί οι προθεσμίες εκπνέουν. Σύμφωνα με όσα βλέπουμε να συμβαίνουν, ή καλύτερα σύμφωνα με όσα δε συμβαίνουν, τα αναλώσιμα και ιατροτεχνολογικά Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου θα κατατεθούν στην καλύτερη περίπτωση το Μάρτιο με την προϋπόθεση ότι το σύστημα θα έχει ανοίξει. 

Η πληρωμή αυτών των παραπεμπτικών θα γίνει 120 ημέρες μετά, δηλαδή το καλοκαίρι του 2017. Από το «δώρο» που προανέφερα ο όγκος και το αιτούμενο ποσό θα είναι κατά πολύ αυξημένα. Μόνο τα σκευάσματα ειδικής διατροφής να σκεφτεί κανείς και το γεγονός πως αν κάθε φαρμακοποιός έχει μία περίπτωση πχ με βρεφικό γάλα, είναι πασιφανές πως ο λογαριασμός θα μεγαλώσει πολύ. Οι φαρμακοποιοί για ποσά που μέχρι τώρα εισέπρατταν σε μετρητά και οι ασφαλισμένοι πραγματοποιούσαν τη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ τώρα θα πληρωθούν το καλοκαίρι σκευάσματα που χορήγησαν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

Δεν έχει λόγο να μην επιχαίρει ο ΕΟΠΥΥ και να μη βιάζεται να ανοίξει το σύστημα λοιπόν. Δεν έχει λόγο ανησυχίας και ο ΠΦΣ όμως αφού ο αντίλογός του είναι ήδη έτοιμος: «Σε όποιον δεν αρέσει το σύστημα ας υπογράψει πως δεν επιθυμεί να συμμετέχει». Δεν υπάρχει μεγαλύτερος παραλογισμός από αυτή τη δήλωση που κατά κόρον ακούσαμε από τα χείλη του προεδρείου του ΠΦΣ. 

Κι αν κάποιος φαρμακοποιός δε θέλει να χορηγεί πχ βρεφικό γάλα με πίστωση 120 ημερών στον ΕΟΠΥΥ δε θα δικαιούται να χορηγεί ούτε αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη. Αν πάλι θέλει να δίνει αναλώσιμα διαβήτη θα είναι υποχρεωμένος από τη σύμβαση να χορηγεί σε όλους τους πελάτες του προϊόντα ιατροτεχνολογικά, σκευάσματα ειδικής διατροφής κ.α. με ορίζοντα εξόφλησης που θα ξεπερνά τους 4 μήνες από το κλείσιμο κάθε μήνα. Και φυσικά για τη διάθεση μιας συσκευής εισπνοής αερολυμάτων για βρέφη θα πρέπει να πάει και στο σπίτι του ασθενούς για επίδειξη. 

Τέτοια είναι η επιτυχία που δεν ξέρουμε από που να τη μαζέψουμε. Είναι τέτοια η αλαζονεία του ΠΦΣ που δε δίνει το δικαίωμα στους αντιπροσώπους των συλλόγων να πουν την άποψή τους για τη σύμβαση, αφού αρνείται να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση. Η δημοκρατία στον ΠΦΣ έχει πάει περίπατο… 
Παίρνονται αποφάσεις ερήμην των αντιπροσώπων, ακόμα και ερήμην του διοικητικού συμβουλίου, όπως η υπογραφή της σύμβασης η οποία ποτέ δεν εγκρίθηκε από τα όργανα του ΠΦΣ πριν την υπογραφή της. 
Αλλά ζητάμε πολλά μάλλον, αφού Γενική Συνέλευση δεν έγινε ούτε καν όταν χάσαμε οριστικά το ιδιοκτησιακό…

Η κατάσταση σήμερα είναι τραγική, οι συνάδελφοι κοιτούν τα παραπεμπτικά που μαζεύουν και αντιλαμβάνονται πόσο ζημιώνονται από την καθυστέρηση με την οποία θα εξοφληθούν οι απαιτήσεις τους. Μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών μόλις ανέτειλε… 

Για κατακλείδα έχω κρατήσει το ωραιότερο που διάβασα αυτές τις ημέρες και περιέχεται στην από 27/1/2017 ανακοίνωση του ΠΦΣ:

«Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει το νέο e-Dapy δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν τα  προϊόντα που έχουμε χορηγήσει ή χορηγήσουμε (εκτός του Σακχαρώδη διαβήτη), έχουν πάρει έγκριση αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ.  
Ως εκ τούτου, δεν φέρουμε καμία ευθύνη για αυτά και έχει συμφωνηθεί από τον ΕΟΠΥΥ να αποζημιωθούν ΟΛΑ με την υποβολή των γνωματεύσεων στις αρχές Φεβρουαρίου»

Μα δεν είναι καταπληκτικοί; 

Αργύρης Αργυρόπουλος

Αντιπρόεδρος Φ.Σ. Θεσσαλονίκης