ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ρεκόρ συνταγογράφησης το 2016 με 75 εκατομμύρια συνταγές

Με ρυθμό ανόδου της τάξης του 8% φαίνεται να κινήθηκαν οι συνταγές που εκτέλεσαν τα ιδιωτικά φαρμακεία πέρυσι, αν και οι διακινούμενες συσκευασίες κινήθηκαν με ρυθμό της τάξης του 2%.

Σε ισχυρό πονοκέφαλο για το Υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να παραμένει ο αυξημένος αριθμός συνταγών που εκτελούν τα ιδιωτικά φαρμακεία, καθώς αποτελεί και μια από τις βασικές αιτίες εκτίναξης της φαρμακευτικής δαπάνης. Από την πλευρά του ο ΕΟΠΥΥ ο οποίος είναι σε θέση να συλλέγει και να αναλύει τα δεδομένα της συνταγογράφησης, έχει προτείνει μία σειρά σημαντικών μέτρων προκειμένου αφενός να εξορθολογιστεί περαιτέρω η διαδικασία της συνταγογράφησης αφετέρου να υπάρχει σωστή κατανομή των πόρων της αποζημίωσης. 




Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία , το 2014 το σύνολο των συνταγών που εκτελέστηκαν στα ιδιωτικά φαρμακεία διαμορφώθηκε στα 64 εκατομμύρια, ενώ την επόμενη χρονιά αυξήθηκαν στα 69 εκατομμύρια σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 7,8%. Ο ρυθμός αυτός φαίνεται να διατηρήθηκε και το 2016, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία για τους πρώτους εννέα μήνες. Συγκεκριμένα το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ο αριθμός των συνταγών κινήθηκε ανοδικά κατά 8,2% φτάνοντας τα 54,5 εκατομμύρια. Με βάση αυτό το ρυθμό, εκτιμάται ότι το 2016 έκλεισε με συνταγές που ξεπέρασαν τα 75 εκατομμύρια, αριθμός που αποτελεί και νέο ρεκόρ.

Φαίνεται λοιπόν ότι η μέση μηνιαία συνταγογράφηση από 5,3 εκατομμύρια το 2014 έχει φτάσει πλέον στα 6,25 εκατομμύρια, γεγονός στο οποίο βέβαια μπορεί να δικαιολογηθεί και από κάποιες τεχνικές αλλαγές στη διαδικασία όπως πχ ο αριθμός συσκευασιών που μπορούν να γράφονται σε κάθε συνταγή. Μάλιστα όπως φαίνεται και από τα στοιχεία για τον όγκο φαρμάκων, την άνοδο του αριθμού συνταγών δεν ακολουθούν και οι συνταγογραφούμενες συσκευασίες.
Ειδικότερα από πλευράς συσκευασιών, διαπιστώνεται ότι το 2014συνταγογραφήθηκαν 182,8 εκατομμύρια εμβαλλάγια, ενώ το 2015 ο αριθμός αυξήθηκε κατά 5,6% στα 193,1 εκατομμύρια. Ο ρυθμός αύξησης φαίνεται να υποχώρησε σημαντικά κατά την περσινή χρονιά, καθώς όπως φαίνεται από τα στοιχεία των πρώτων εννέα μηνών του 2016, οι συνταγογραφούμενες συσκευασίες αυξήθηκαν κατά περίπου 2%. Με βάση την πορεία του εννεαμήνου, εξάγεται και η εκτίμηση ότι συνολικά το περσινό έτος συνταγογραφήθηκαν περίπου 196 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων.


Δαπάνη  

Τα παραπάνω στοιχεία για μια ακόμη φορά αποδεικνύουν ότι η δαπάνη για φάρμακα διατηρείται σε ανελαστικά υψηλά επίπεδα, γεγονός που κάνει ιδιαίτερα δύσκολη την κάλυψή της με τους χαμηλούς προϋπολογισμούς που έχουν θεσπιστεί .

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν πρόσφατα εκπρόσωποι του ΕΟΠΥΥ, προκύπτει ότι η δαπάνη αποζημίωσης για φάρμακα ξεπέρασε πέρυσι τα 2,7 δις. ευρώ. Ειδικότερα με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016, από το δίκτυο των ιδιωτικών φαρμακείο κατατέθηκαν προς τον ΕΟΠΥΥ συνταγές με κόστος αποζημίωσης ύψους 1,57 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ διακινήθηκαν φάρμακα συνολικής αξίας 665 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή, η υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ για αποζημίωση στο συγκεκριμένο δεκάμηνο έφτασαν στα 2,23 δις. ευρώ και με βάση αυτό το κόστος η υπέρβαση ήταν 346 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι ιδιαίτερης προσοχής χρήζει η συνταγογράφηση που αφορά στου ανασφάλιστους και οι οποίοι έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και τη φαρμακευτική περίθαλψη. Ειδικότερα σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ από το Μάρτιο του 2016 όπου η μηνιαία δαπάνη για τους ανασφάλιστους ήταν συνολικά από ιδιωτικά φαρμακεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στα 1,85 εκατ. ευρώ, έχει φτάσει τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο τα περίπου 7,5 εκατ. ευρώ . 

Σταδιακά φαίνεται ότι η δαπάνη αυτή παγιώνεται στα περίπου 8 εκατ. ευρώ το μήνα καθώς οι δικαιούχοι της συγκεκριμένης κατηγορίας έχουν πλέον γνώση της δυνατότητας αυτής της παροχής.


Προτάσεις ΕΟΠΥΥ 

Από την πλευρά του ο ΕΟΠΥΥ ως βασικός φορέας αποζημίωσης, εργάζεται συστηματικά πάνω σε συγκεκριμένους άξονες, επιδιώκοντας τον εξορθολογισμό των δαπανών. Οι βασικοί άξονες είναι:

- Έλεγχος δοσολογίας και ημερών θεραπείας ανά συνταγή

- Ο έλεγχος θα πρέπει να διενεργείται σε σχέση με την προηγούμενη συνταγογράφηση που έχει γίνει στον ασθενή και έχει εκτελεσθεί από το φαρμακοποιό. Στο ιδιωτικό φαρμακείο ο έλεγχος θα γίνεται στις εκτελεσμένες συνταγές.

-Αντιστοίχιση διαγνώσεων ανά φάρμακο ανά γραμμή συνταγογράφησης και ειδικότητας ιατρού (συγκεκριμένο ICD10, συγκεκριμένη ειδικότητα, συγκεκριμένη λίστα επιτρεπόμενων φαρμάκων).

- Έλεγχος επανέκδοσης συνταγής για φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας σε προκαθορισμένη χρονική περίοδο για συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία

- Επιλογή σκευασμάτων με βάση δραστική / μορφή / περιεκτικότητα και αφαίρεση συσκευασίας

- Σύνδεση φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος με δύο ή περισσότερους κωδικούς ICD10

- Σύνδεση δραστικής ουσίας με περισσότερες της μίας ενδείξεις

- Ενσωμάτωση περιορισμών της θετικής λίστας

- Εισαγωγή ελέγχων συνταγογράφησης – SPC Φίλτρα

- Περιορισμοί βάσει ηλικίας

- Περιορισμοί στη συχνότητα συνταγογράφησης (μηνιαία θεραπεία)

- Επισημάνσεις στους επαγγελματίες υγείας (pop up windows)

- Αναδιαμόρφωση και ενοποίηση των νομοθετημένων εκπτώσεων (rebates)

- Αύξηση χρήσης γενοσήμων φαρμάκων


Πηγή : healthmag