ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Novartis: Στον εισαγγελέα διαφθοράς ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς

Σε όλα τα επιστημονικά συνέδρια που διοργανώνει η ΠΕΦΝΙ, ακολουθείται και εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία με πλήρη διαφάνεια, με μοναδικό σκοπό την εκπαίδευση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών.

Έντονη κινητικότητα υπάρχει στη διερεύνηση της υπόθεσης για αθέμιτες πρακτικές από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis.


Παρότι δεν διαφαίνεται για το αμέσως επόμενο διάστημα κάποια άμεση εξέλιξη από την έρευνα στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα η δικαστική έρευνα προχωρεί, αν και με πολύ λιγότερα στοιχεία.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, κατέθεσε την Παρασκευή ως μάρτυρας στον εισαγγελέα Διαφθοράς, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για τη φαρμακοβιομηχανία Novartis.

Η κλήση του κρίθηκε απαραίτητη, καθώς με την ιδιότητά του ως αναπληρωτή υπουργού το 2012 είχε διατάξει εσωτερικό έλεγχο για μη διαφανείς διαδικασίες στη φαρμακευτική εταιρεία.

Εκτός από τους εισαγγελείς Διαφθοράς, παράλληλη έρευνα διενεργούν και οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Στο “μικροσκόπιο” έχουν μπει όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας στην Ελλάδα, η κίνηση των οποίων θα ελεγχθεί σε βάθος δεκαετίας για να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί τα κακουργήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Εκτός από τον εισαγγελέα, ο κ. Σαλμάς πληθαίνει την παρουσία του και στα ΜΜΕ, προκειμένου να εκθέσει την εκτίμησή του για το θέμα.

Σε μία από αυτές, στην εκπομπή "Αίθουσα Σύνταξης" της ΕΡΤ1, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός έκανε αναφορά μεταξύ άλλων και στο θέμα των χορηγήσεων από φαρμακευτικές εταιρείες και των συνεδρίων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ).


Απάντηση

Το προεδρείο της Ένωσης αντέδρασε στις αναφορές Σαλμά, ανακοινώνοντας τα εξής:

“Σε όλα τα επιστημονικά συνέδρια που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, ακολουθείται και εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία με πλήρη διαφάνεια, με μοναδικό σκοπό την εκπαίδευση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών.

Αν ο κ. Σαλμάς έχει κάτι συγκεκριμένο να δηλώσει ή να καταγγείλει σχετικά με την διοργάνωση των Συνεδρίων αυτών να το αναφέρει άμεσα, ειδάλλως οφείλει να επιδείξει την δέουσα σοβαρότητα στην αντιμετώπιση του θέματος αυτού και να σιωπήσει”.


Πηγή : iatronet