ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Οι παράλληλες εισαγωγές κάνουν focus σε 150 φάρμακα

 Οι ελλείψεις σε σκευάσματα ''πρώτης γραμμής'' έχουν φθάσει τους 30 κωδικούς και είναι από τις κατηγορίες των αντιπηκτικών, του καρκίνου του προστάτη, δερματολογικών παθήσεων, ινσουλίνες και ψυχοφάρμακα.

Πιέζουν, όπως μαθαίνουμε, οι έμποροι, να σχηματιστεί στον ΕΟΦ η Επιτροπή που θα ελέγχει τις Παράλληλες Εισαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων. Από τη στιγμή που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος… επιτρέποντας πλέον και νόμιμα τις Παράλληλες εισαγωγές, γιατί δεν δημιουργείται και η σχετική Επιτροπή, η οποία ουσιαστικά θα τις ελέγχει και θα είναι αρμόδια να εκδίδει ελληνικές πια ετικέτες, αναρωτιούνται κάποιοι;


Το ενδιαφέρον, σύμφωνα πάντα με φήμες, όσων θέλουν να ασχοληθούν με αυτού του είδους τις εισαγωγές ακούγεται ότι είναι μεγάλο και αφορά περί τα 150 σκευάσματα! Φάρμακα τα οποία ήδη κυκλοφορούν στην εσωτερική αγορά, με τη διαφορά όμως ότι αυτά που θα εισαχθούν έχουν, συγκρινόμενα με τα εδώ, χαμηλότερη τιμή από 20% έως και 100%.

Πηγές αναφέρουν την περίπτωση μιας κρέμας για κυστίτιδες, που στην Ελλάδα έχει λιανική τιμή 6,5 ευρώ, ενώ η ίδια στο εξωτερικό κοστίζει 1,5 ευρώ!.

Ίσως, λένε κάποιοι, οι παράλληλες εισαγωγές να είναι και η λύση στις ελλείψεις που υπάρχουν και οι οποίες δεν είναι εξαίρεση αλλά μια παγιοποιημένη κατάσταση, για την οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι με το φάρμακο φορείς δηλώνουν αναρμόδιοι- και το βασικότερο, μη υπεύθυνοι. Το θέμα είναι ότι, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, οι ελλείψεις σε σκευάσματα ''πρώτης γραμμής'' έχουν φθάσει τους 30 κωδικούς και είναι από τις κατηγορίες των αντιπηκτικών, του καρκίνου του προστάτη, ινσουλίνες, δερματολογικών παθήσεων και ψυχοφάρμακα. Όσον αφορά την αιτία των ελλείψεων, όλοι δείχνουν τις Παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες όμως, κατά την Ε.Ε, είναι καθόλα νόμιμες…. Απλώς, ανακύπτει ηθικό ζήτημα, καθώς η εσωτερική αγορά φαρμάκων δεν καλύπτεται επαρκώς!

Η πληροφόρησή μας είναι ότι οι νόμιμες παράλληλες εξαγωγές ανέρχονται σε 400 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ οι παράνομες εκτιμώνται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.


Πηγή : iatronet