ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αποσύρεται μοναδικό αντικαρκινικό φάρμακο, λόγω νοσοκομειακού clawback

Μέχρι την Παρασκευή θα ολοκληρώσει η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων τον έλεγχο των ενστάσεων.

Απόσυρση μοναδικού και αναντικατάστατου αντικαρκινικού φαρμάκου επιφύλαξε η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, για την εξέταση των ενστάσεων στη μείωση των τιμών των φαρμάκων που επιφύλαξε η τελευταία γενική ανακοστολόγηση.


Πρόκειται για το φάρμακο L - ασπαραγινάση που υπάγεται στη λίστα των ακριβών φαρμάκων του ν. 3816, θεωρείται πρωτότυπο (δεν υπάρχουν γενόσημα για αντικατάστασή του) και χορηγείται για την αντιμετώπιση της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, του μη Hodgkin λεμφώματος και της χρόνιας λευχαιμίας που μεταπίπτει σε οξεία.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η αντιπρόσωπος εταιρία έθεσε θέμα απόσυρσης του φαρμάκου από την αγορά, εξαιτίας της καθιέρωσης του νοσοκομειακού clawback που φθάνει το 50% της τιμής του σκευάσματος, με αποτέλεσμα η μητρική - παρασκευάστρια - εταιρία να μην επιθυμεί τη συνέχιση πώλησης του φαρμάκου στην Ελλάδα.

Το φάρμακο έχει καταγράψει επίσης εισαγωγές από το ΙΦΕΤ, όμως είναι άγνωστο πώς θα καλυφθεί η ζήτηση στο μεσοδιάστημα μέχρι να ομαλοποιηθεί η αγορά, όπως επίσης είναι άγνωστο με τι τιμή θα εισαχθεί, δεδομένου ότι συνήθως οι τιμές εισαγωγής προϊόντων από το   ΙΦΕΤ είναι κατά πολύ υψηλότερες των τιμών που ισχύουν στη χώρα μας.

Το θέμα αποτελεί "καμπανάκι" για την επάρκεια φαρμάκων στην αγορά ώστε να μπορούν να καλύπτονται οι ασθενείς, σε μια χρονιά που η φαρμακευτική δαπάνη παραμένει σταθερή, ενόσω η συνταγογράφηση αυξάνεται, χωρίς να έχει διερευνηθεί αν ο αυξημένος αριθμός συνταγών είναι προϊόν προκλητής ζήτησης ή αυξημένων αναγκών λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει σε αυξημένη νοσηρότητα.

Η λύση που έχει επιλεγεί, είναι η καθιέρωση επιστροφών με τη μορφή του clawback, μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, όταν τα χρήματα του προϋπολογισμού τελειώνουν, επιβαρύνοντας με το κόστος της αναγκαίας περίθαλψης, τους ίδιους τους παρόχους του συστήματος υγείας, οι οποίοι δεν πληρώνονται για την παροχή των προϊόντων ή των υπηρεσιών που προσέφεραν.

Η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων δεν ολοκλήρωσε χθες την έγκριση των ενστάσεων, καθώς για ορισμένα ζητήματα χρειάζεται επανεξέταση από τον ΕΟΦ, οπότε τα θέματα που εκκρεμούν θα λυθούν "δια περιφοράς" μεταξύ των μελών της.

Από τις 350 ενστάσεις που υποβλήθηκαν, ο ΕΟΦ τις κατηγοριοποίησε σε 20 ενότητες, που αφορούσαν διοικητικές αλλαγές, ΦΠΑ, πτώση της τιμής κάτω από τη χαμηλότερη της Ευρώπης, πτώση της τιμής κάτω από το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης, λάθη στο μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης, γενόσημα με τιμή κάτω από το 65% της τιμής του πρωτοτύπου, γενόσημα με μείωση τιμής κάτω από 10%, ευθυγράμμιση γενοσήμων μεταξύ τους, μοναδικά σκευάσματα, λάθη κοστολόγησης, λάθη παλαιότερων τιμολογήσεων, μετάβαση από τη θετική στην αρνητική λίστα, οικειοθελείς μειώσεις τιμής κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των αποφάσεων που ελήφθησαν στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής ήταν ομόφωνες, ενώ για ένα θέμα έγινε ψηφοφορία, όμως το αποτέλεσμα των συνεδριάσεων θα φανεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που απομένει, με την ανάρτηση του τελικού διορθωτικού δελτίου τιμών.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο Παρασκευή, ώστε να σταλούν τα πρακτικά στο υπουργείο Υγείας για να ακολουθήσει η απαραίτητη υπουργική απόφαση και ανάρτηση του διορθωτικού Δελτίου Τιμών Φαρμάκων.


Πηγή : healthmag