ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Προσοχή: Τώρα ξεκινά η περίοδος έξαρσης της γρίπης

Προ των πυλών βρίσκεται η γρίπη με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι τώρα μπαίνουμε στην κυρίως φάση της έξαρσης της γρίπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την προτελευταία εβδομάδα του 2016 οι 35 στις 1.000 επισκέψεις σε γιατρό αφορούσαν ασθενείς με συμπτώματα γρίπης όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2015 ήταν 20 στις 1.000 επισκέψεις.


Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι έως και χθες, Τρίτη, δέκα ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας λόγω σοβαρών επιπλοκών. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι κατά τη φετινή περίοδο θα επικρατήσει ο υπότυπος Α (Η3Ν2) που συνήθως προκαλεί σοβαρή νόσηση στους ηλικιωμένους σε αντίθεση με τον υπότυπο Η1Ν1 που έπληττε και πιο νεαρά άτομα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τη γρίπη.

Τέλος σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την περίοδο έξαρσης της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.


Πηγή : healthview