ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κυρ.Θεοδοσιάδης: «Τι θα κάνουμε με τις γνωματεύσεις για τα αναλώσιμα σακχαρώδη διαβήτη, ειδική διατροφή κλπ;»

         Πριν από λίγες ημέρες έκανα μία δημόσια δήλωση επισημαίνοντας τα αρνητικά σημεία που περιλαμβάνονται στην σύμβαση μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΠΦΣ που υπογράφτηκε στις 2 Ιανουαρίου.
Οι ελάχιστοι εναπομείναντες υποστηρικτές του προέδρου του ΠΦΣ από συνήθεια έσπευσαν να υποβαθμίσουν τα αδύνατα σημεία της σύμβασης όπως τα παρουσίασα και να μιλήσουν για μια ακόμη(!!!) επιτυχία του κλάδου που ισχυροποιεί το φαρμακείο!!!
Δυστυχώς για αυτούς τις επόμενες ημέρες προστέθηκαν και άλλες φωνές νομικές και συνδικαλιστικές που μόνο πανηγυρισμούς για την υπογραφείσα σύμβαση δεν επιτρέπουν. Το αντίθετο μάλιστα…
Αλλά πέρα από τη δημόσια κριτική υπάρχει η αδήριτη καθημερινή πραγματικότητα, που από μόνη της θέτει αμείλικτα ερωτήματα:

1.    Τις γνωματεύσεις για τα αναλώσιμα σακχαρώδη διαβήτη που καθημερινά συγκεντρώνουμε στα φαρμακεία μας πότε θα τις υποβάλουμε; Για να υποβληθούν στο τέλος του μήνα πρέπει προηγουμένως να μετατραπούν σε ηλεκτρονικές (ΠΩΣ;) και να  επικολληθούν ΝΕΑ αυτοκόλλητα κουπόνια τα οποία κάποιος πρέπει να μας τα επιδώσει. Ποιος θα είναι αυτός; Ο ΕΟΠΥΥ; Ο παραγωγός του προϊόντος; Ο προμηθευτής (πχ φαρμακαποθήκη) του προϊόντος; Ή μήπως το νέο κουπόνι θα είναι άυλο; Ουδείς γνωρίζει. Και τέλος πάντων πότε θα γίνει αυτό; Θα προλάβει μέχρι το τέλος του μήνα; Ή μήπως θα συγκεντρώνουμε γνωματεύσεις μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι νέες διαδικασίες; Διότι σύμφωνα με την νέα σύμβαση οι υπάρχουσες γνωματεύσεις δεν γίνονται αποδεκτές από τον ΕΟΠΥΥ, αν προηγουμένως δεν γίνουν ηλεκτρονικές και δεν επικολληθούν τα νέα κουπόνια.
     Και κάτι ακόμη: Όποιος φορέας δώσει στα φαρμακεία τα νέα κουπόνια, με ποιόν τρόπο θα γνωρίζει πόσα κουπόνια κάθε προϊόντος θα δώσει σε κάθε φαρμακείο; Όσα ζητήσει ο κάθε φαρμακοποιός; Και με τις φαρμακαποθήκες που έχουν τεράστια αποθέματα, που θα προωθηθούν προς τα φαρμακεία μας, τι θα γίνει;
2.    Η διαδικασία ηλεκτρονικής καταγραφής γνωματεύσεων και προϊόντων είναι οπωσδήποτε θετική, βοηθά στον έλεγχο των δαπανών και αποτρέπει τις λαμογιές. Γιατί όμως δεν ξεκίνησε τουλάχιστον έξι (6) μήνες νωρίτερα η προεργασία, ώστε από 1-1-2017 να είναι όλα έτοιμα προς λειτουργία;  Γιατί  δεν πρότεινε και δεν επέμεινε ο ΠΦΣ να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και χορήγησης των προϊόντων όταν είναι έτοιμο;
Σήμερα εδώ που φτάσαμε το μόνο που πρέπει να γίνει είναι η εξάμηνη αναβολή έναρξης του νέου συστήματος ώστε να προετοιμασθούν σωστά και χωρίς πίεση όλα όσα πρέπει να γίνουν.
3.    Όλα όσα αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο ισχύουν εκτός από τα αναλώσιμα Σ.Δ. που είναι τα συνηθέστερα και για τα γάλατα ειδικής διατροφής και για όλα τα προϊόντα που μέχρι σήμερα χορηγούσαμε με απόδειξη λιανικής πώλησης και υπέβαλε ο ασφαλισμένος στον ΕΟΠΥΥ.
4.    Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η εξόφληση εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ της δαπάνης αυτής θα γίνεται πολύ αργότερα σε σχέση με τη δαπάνη των φαρμάκων. Το περιγράφει άλλωστε και η ίδια η σύμβαση. Θεωρείται κι αυτό επιτυχία του κλάδου;
5.    Η επιβάρυνση του φαρμακείου για την αποστολή των παραστατικών (και κατ’ επέκταση η ασφάλισή τους για περίπτωση απώλειας) είναι προφανές ότι πέρα από αυτή καθ’ εαυτή την οικονομική επίπτωση, ανοίγει το δρόμο για να ζητηθεί να γίνει το ίδιο (δηλ. επιβάρυνση φαρμακοποιού) και για τις συνταγές των φαρμάκων, που σήμερα μεταφέρονται στην Αθήνα με δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Σ’ αυτή την περίπτωση η επιβάρυνση θα είναι τεράστια και θα πέσει στις πλάτες του φαρμακοποιού. Παρεμπιπτόντως είναι αλήθεια ότι ο ΕΟΠΥΥ ήδη προανήγγειλε κάτι τέτοιο;
6.    Γιατί οι άλλοι πάροχοι αρνούνται να υπογράψουν ανάλογη  σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ;
Τα ερωτήματα είναι πολλά και δυστυχώς καθημερινά αυξάνονται. Η σύμβαση ΠΦΣ-ΕΟΠΥΥ που θα μπορούσε να είναι μια σύμβαση θετική για τον κλάδο, εξελίσσεται σε μια σύμβαση που δημιουργεί προβλήματα στον κλάδο.
 Ο πρόεδρος του ΠΦΣ που την υπέγραψε και μάλιστα χωρίς προηγουμένως η σύμβαση να διανεμηθεί στα μέλη του Δ.Σ. και να τεθεί στην κρίση του Δ.Σ. , έχει ακέραιη την ευθύνη.
        
  

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ
Πρόεδρος Φ.Σ. Θεσ/νικης

Μέλος του Δ.Σ. ΠΦΣ