ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στους 14 οι νεκροί από την εποχική γρίπη – Ακόμη έξι θύματα που δεν έχουν ακόμη καταγραφεί

 Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Μεγαλώνει ο κατάλογος με τα θύματα της εποχικής γρίπης. Την εβδομάδα 9 έως 15 Ιανουαρίου, ο συνολικός αριθμός των θανάτων είχε ανέλθει στους 14, ενώ τις μέρες που ακολούθησαν άλλοι έξι άνθρωποι φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους.


Τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δείχνουν πως οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν στα ίδια αυξημένα επίπεδα. Το σχετικό γράφημα, ωστόσο, δείχνει μία σημαντική μείωση από 12 στις 1.000 επισκέψεις την προηγούμενη εβδομάδα, σε 8 στις 1.000.

Το ίδιο διάστημα, ελέγχθηκαν εργαστηριακά 303 κλινικά δείγματα, το σύνολο των οποίων προερχόταν από νοσοκομεία. Τα 146 (48,2%) από αυτά ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 142 (97,3%) ήταν τύπου Α και τα 4 (2,7%) ήταν τύπου Β.

Το στέλεχος του ιού που επικρατεί φέτος είναι ο Α (Η3Ν2), ο οποίος προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους και εκδηλώνεται με έντονη κόπωση, πονοκέφαλο, όχι υψηλό πυρετό και ξηρό βήχα.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνουν πως από τους 90 ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας, μόλις το 18% είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Από τους 14 θανάτους που καταγράφηκαν έως τις 15 Ιανουαρίου, οι 12 αφορούν ανθρώπους που χρειάστηκαν νοσηλεία στην εντατική και μόνο το 21% ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη.



Αυξημένη

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει αυξημένη και το φαινόμενο αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Υπενθυμίζουν, δε, πως κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης πρέπει να γίνεται έγκαιρη χορήγηση αντι - ιϊκών φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού και χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.


Πηγή : iatronet