Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

Ξανθός: Με «φίλτρο» η έγκριση των καινοτόμων φαρμάκων μέχρι να δημιουργηθεί HTA

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
«Φίλτρο» το οποίο θα εγκρίνει τα καινοτόμα φάρμακα με βάση την αποζημίωσή τους σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης και με έκπτωση, έως ότου λειτουργήσει στην χώρα μας ο Οργανισμός Ιατρικής Τεχνολογίας και Αξιολόγησης, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή τις χθεσινές δραματικές δηλώσεις των εκπροσώπων του ΣΦΕΕ για τα νέα μέτρα τιμολόγησης.


Μάλιστα ο υπουργός αντιπαρέρχεται των ανακοινώσεων του κορυφαίου οργάνου της φαρμακοβιομηχανίας, τονίζοντας πως δεν υπάρχει «Ούτε «κόφτης ελπίδας», ούτε «φαρμακευτική φτωχοποίηση», ούτε «πόλεμος» στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στο χώρο του φαρμάκου».

Παράλληλα, όπως δηλώνει, το υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει το θεσμικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά φαρμάκου και θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο συνεννόησης πριν την οριστικοποίηση των μέτρων.

Αναλυτικά, η δήλωση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού για τη φαρμακευτική πολιτική έχει ως εξής:

«Είναι γνωστό ότι με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα. Ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται κάθε χρόνο από την κυκλοφορία και την αποζημίωση νέων καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων τα οποία εντάσσονται στη θετική λίστα χωρίς να προηγείται μέχρι σήμερα έλεγχος από μηχανισμό αξιολόγησης (HTA) και διαπραγμάτευση τιμής.

Πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι, μέχρι να λειτουργήσει ένα έγκυρο σύστημα HTA (το οποίο προετοιμάζεται από ειδική επιτροπή του Υπουργείου) και να επιταχυνθεί η διαδικασία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό «φίλτρο» στην έγκριση κυκλοφορίας των καινοτόμων φαρμάκων με βάση την αποζημίωσή τους σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης και με έκπτωση που να ανταποκρίνεται στη δύσκολη δημοσιονομική θέση της χώρας.

Μέλημα, λοιπόν, του υπουργείου Υγείας είναι η εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτικό όφελος και βελτιώνει την ποιότητα ζωής, αλλά και ταυτόχρονα η διασφάλιση της βιωσιμότητας του Συστήματος Υγείας και του Ασφαλιστικού Συστήματος. Ούτε «κόφτης ελπίδας», ούτε «φαρμακευτική φτωχοποίηση», ούτε «πόλεμος» στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στο χώρο του φαρμάκου. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει με τη ρύθμιση για τους ανασφάλιστους την αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας στη χώρα, όλοι οι ασφαλισμένοι λαμβάνουν απρόσκοπτα τα φάρμακα που έχουν ανάγκη και ήδη 274.000 ανασφάλιστοι έχουν πάρει το 2016 τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία εκ των οποίων οι 82.000 που πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο της ακραίας φτώχειας με μηδενική συμμετοχή.

Το υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει το θεσμικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά φαρμάκου και θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο συνεννόησης πριν την οριστικοποίηση των μέτρων. Πρέπει όμως και οι φαρμακευτικές εταιρείες και κυρίως οι πολυεθνικές να συνειδητοποιήσουν ότι η διαπραγμάτευση μιας κοινωνικά αποδεκτής τιμής αποζημίωσης των καινοτόμων φαρμάκων είναι πλέον επιλογή χωρίς επιστροφή.»


Πηγή : onmed