ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μία συνταγή για πολλά φάρμακα! Τι αλλάζει στη συνταγογράφηση

Αλλαγές στις συνταγές φαρμάκων ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες. 

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές , η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετά το ενδεχόμενο άμεσα να αλλάξει ο τρόπος που συνταγογραφούν οι γιατροί και να επιτρέπεται η αναγραφή περισσότερων φαρμάκων σε σχέση με σήμερα.

Ειδικότερα ενώ σήμερα επιτρέπονται σε μία συνταγή μόνο τρία φάρμακα να συνταγογραφούνται από τους γιατρούς, μελετάται να αυξηθεί σημαντικά το όριο, ώστε οι ασθενείς να μη χρειάζεται να ταλαιπωρούνται με δυο και τρεις συνταγές ειδικά εάν πρόκειται για ασφαλισμένους που χρειάζονται πολλά σκευάσματα.


Όπως σημειώνουν πηγές , με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η ελάφρυνση της διαδικασίας αλλά και των ασθενών που πρέπει να πληρώνουν συν ένα ευρώ ανά συνταγή.

Να σημειωθεί ότι σήμερα μηνιαίως εκδίδονται από 5,5 εκατ. έως 6 εκατ. συνταγές φαρμάκων.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας λένε πληροφορίες , δέχεται σχετικές εισηγήσεις, ενώ βλέπει θετικά την αλλαγή αυτή στη συνταγογράφηση.


Αλλαγές και στα ΜΗΣΥΦΑ

Ταυτόχρονα πάντως ετοιμάζονται αλλαγές και για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει σοβαρά την πρόταση που δέχτηκε, να δίνονται συνταγές και για τα φάρμακα που σήμερα αγοράζονται απ' ευθείας από το φαρμακείο χωρίς τη συμβολή του γιατρού.

Μάλιστα υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι τις συνταγές των φαρμάκων αυτών θα τις δίνουν μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, οι φαρμακοποιοί και όχι οι γιατροί.

Η αλλαγή αυτή θα έχει στόχο να γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες πόσα φάρμακα συνολικά διακινούνται στην ελληνική αγορά και όχι μόνο όσα αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.


Πηγή : healthreport