ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κ. Θεοδοσιάδης: Πρόταση για ΜΥΣΥΦΑ

Με το νόμο 4254/2014 καθορίσθηκε ότι δεν επιτρέπεται η αύξηση της τιμής των των ΜΥΣΥΦΑ επί μία τριετία δηλαδή μέχρι την 1-1-2017. Για τον λόγο αυτό την τελευταία τριετία οι τιμές αυτών των φαρμάκων αν και εξαιρέθηκαν από την διαδικασία ανακοστολόγησης, δεν αυξήθηκαν ούτε κατά ένα λεπτό. Η μεταβατική αυτή περίοδος λήγει σε 10 μέρες, οπότε από το νέο έτος οι τιμές θα καθορίζονται από την φαρμακοβιομηχανία.

Αυτή η απελευθέρωση των τιμών είναι προαπαιτούμενο ή αλλιώς αναγκαία προϋπόθεση

προκειμένου να έχει νόημα η διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ από τα Super Markets. Εκεί λοιπόν βρίσκεται και η λύση του προβλήματος.

Εάν η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει τα λαϊκά στρώματα από την σίγουρη αύξηση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ ας παρατείνει την περίοδο απαγόρευσης αύξησης των τιμών για άλλα τρία χρόνια. Εάν η αντιπολίτευση θέλει να δώσει δείγματα γραφής για το πως θα κυβερνήσει, ας φέρει αυτή στη Βουλή σχετική νομοθετική διάταξη. Ή τέλος, τέλος ας φέρουν όλα μαζί τα κόμματα του Κοινοβουλίου σχετική τροπολογία.

Έτσι για να αξιολογήσει και η κοινωνία ποιος υποστηρίζει ποιον. Είναι πολύ εύκολο και αβανταδόρικο το ένα κόμμα να κατηγορεί το άλλο, αλλά είναι κούφια τα λόγια αν δεν συνυπάρχουν με τα έργα. Κι αν οι τιμές των ΜΥΣΥΦΑ μείνουν καθηλωμένες για άλλα τρία χρόνια, θα δούμε εάν πρόκειται έστω και ένα φάρμακο να πηγαίνει στα Super Markets.


Για την ΑΕΣΠ

Κυριάκος Θεοδοσιάδης
Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσ/νικης
Μέλος Δ.Σ. ΠΦΣ