ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Επί ποδός ο ΕΟΦ για την ανατιμολόγηση

Το «σήμα» για την έναρξη της δεύτερης ανατιμολόγησης των φαρμάκων αναμένεται να δώσει σε ελάχιστα 24ωρα το Υπουργείο Υγείας, εκδίδοντας τη σχετική Υπουργική Απόφαση.
Μετά από ενάμιση μήνα από την ανάρτηση του καταλόγου σκευασμάτων τα οποία θα ανατιμολογηθούν από τον ΕΟΦ, το Υπουργείο Υγείας φέρεται να είναι ήδη έτοιμο να εκδώσει τη σχετική απόφαση (πιθανότατα αύριο) με βάση την οποία θα προσδιορίζεται αφενός σε ποιο εύρος τρεχουσών λιανικών τιμών θα ανήκουν τα σκευάσματα χωρίς προστασία που θα ανατιμολογηθούν αλλά και τη μέγιστη μείωση τιμής που θα εφαρμοστεί για τα γενόσημα

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Υγείας έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για δύο βασικές τροποποιήσεις στη βασική απόφαση για την ανατιμολόγηση και οι οποία ενσωμάτωνε σημαντικές μνημονιακές δεσμεύσεις. Έτσι από τη μια μεριά τα γενόσημα που θα υποστούν τον «πέλεκυ» της μείωσης τιμής θα είναι εκείνα που έχουν λιανική τιμή 6 ευρώ και άνω (και όχι από 4 ευρώ και άνω όπως προέβλεπε η απόφαση της 19ης Απριλίου), ενώ για τα off patent παραμένει το επίπεδο των 7 ευρώ. 
Από κει και πέρα εισάγεται και πάλι ένα "μαξιλάρι" προστασίας στην υποχώρηση των τιμών των γενοσήμων με βάση το οποίο μετά τη εφαρμογή της μείωσης κανένα γενόσημο δεν θα πρέπει να σημειώσει υποχώρηση μεγαλύτερη του 10%, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Το εν λόγω μαξιλάρι κατά την προηγούμενη ανατιμολόγη ήταν 15%. Επίσης εκτιμάται ότι και στην παρούσα υπουργική απόφαση θα ισχύσει η παράγραφος η οποία ανέφερε ότι «Πλέον, αν η προκύπτουσα τιμή του γενοσήμου είναι μεγαλύτερη από το προϊόν αναφοράς χωρίς προστασία (off patent), τότε η τιμή του προϊόντος αναφοράς χωρίς προστασία εξισώνεται με την προκύπτουσα τιμή του γενοσήμου».
Όπως είναι γνωστό η ανατιμολόγηση θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει και φυσικά θα έπρεπε να έχει ήδη εκδοθεί δελτίο τιμών, όπως προβλέπεται, όμως λόγω των συζητήσεων που υπήρξαν και στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας για το φάρμακα στο Υπουργείο, η εξέλιξη καθυστέρησε, αν και ο ΕΟΦ ήδη από τις 11/10 είχε αναρτήσει των κατάλογο των περίπου 9.700 σκευασμάτων που τίθενται στην ανατιμολόγηση (εδώ
Εν συνεχεία αφού καταρτιστεί ο σχετικός κατάλογος με τις προτεινόμενες τιμές, πιθανότατα γι αυτό να εργαστεί ο ΕΟΦ μέσα στο Σαββατοκύριακ, «δουλειά» πιάνει η Επιτροπή Τιμών προκειμένου να εκδώσει και το «σχεδόν» τελικό δελτίο που θα πάρει στα χέρια του ο Υπουργός. 
Από κει και πέρα υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα στο χώρο του φαρμάκου για τα οποία αναμένονται εξελίξεις και τα οποία απαιτούν νομοθετική ρύθμιση. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν στο καθεστώς αποζημίωσης  με κυριότερο το θέμα της έκπτωσης για τα νέα καινοτόμα φάρμακα (εδώ) και γενικότερα για τις αλλαγές στο rebate. Επίσης εκκρεμεί και  η συνέχιση της λειτουργίας της επιτροπής διαπραγμάτευσης για τα ακριβά φάρμακα η οποία ξεκίνησε με τις θεραπείες της ηπατίτιδας και η οποία «πάγωσε» λόγω ελλιπούς νομικού πλαισίου. 
Ένα ακόμη θέμα είναι και το ζήτημα της αξιολόγησης της καινοτομίας μέσω της δημιουργίας συστήματος HTA για το οποίο όπως έχει ήδη πει και ο Υπουργός Υγείας έχουν γίνει κάποια βήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει η σύσταση σχετικού τμήματος μέσα στο ίδιο το υπουργείο.  
Για τα ζητήματα αυτά μπορεί να υπάρχουν διατάξεις που θα ενταχθούν στα νομοσχέδια της Κυβέρνησης τα οποία αφορούν και στο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων  για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος  στήριξης της χώρας από τους θεσμούς και που βέβαια η ψήφιση τους  θα γίνει λίγο πριν τα μέσα Δεκέμβρη.