ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αλλαγές στην τιμολόγηση και στην αποζημίωση φαρμάκων

Μια νέα ισορροπία στη φαρμακευτική πολιτική είναι το ζητούμενο, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας.

Μιλώντας στο Athens Health Forum, ο Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για μια νέα Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική, καθώς παρά τη μεγάλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν αντιμετωπίστηκαν διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η διείσδυση των γενοσήμων ή το θέμα της υποκατάστασης.

“Η μείωση των τιμών έχει οδηγήσει σε μια τάση αύξησης του όγκου, όπως διαφαίνεται από την αύξηση στη συνταγογράφηση, η οποία αγγίζει πια 6 εκατομμύρια συνταγές το μήνα”, ανέφερε ο κ. Ξανθός.


“Πρέπει να αναζητήσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι μια νέα ισορροπία και ρύθμιση, μια νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική”, σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι έχουν τεθεί προτεραιότητες σε αυτή την κατεύθυνση. “Πρέπει να δούμε τι σημειακές αλλαγές, παρεμβάσεις και διορθώσεις μπορούμε να κάνουμε, ενώ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση”, προσέθεσε.

Κατά τον Υπουργό Υγείας, απαιτείται καλύτερος έλεγχος στη συνταγογράφηση, όχι μόνο της εξωνοσοκομειακής δαπάνης, αλλά και στα νοσοκομεία, ώστε να επιτευχθεί ορθολογότερη χρήση των φαρμάκων, με τήρηση πρωτοκόλλου και την εφαρμογή εθνικού συνταγολογίου.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η προσπαθεια ψηφιακής διασύνδεσης, μεταξύ όλων των τμημάτων του συστήματος υγείας, από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας έως και τον ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε σε αλλαγές που οφείλουν να γίνουν στη διαδικασία τιμολόγησης και αποζημίωσης. Ειδικότερα, Υπουργός Υγείας μίλησε για τροποποίηση στο “καλάθι” των χωρών αναφοράς για τον υπολογισμό των τιμών των σκευασμάτων και στη διαδικασία ένταξης στη θετική λίστα, ειδικά για νέα ακριβά φάρμακα. Προκειμένου να αποζημιώνονται τα εν λόγω φάρμακα θα πρέπει να περνούν πρώτα από διαδικασία διαπραγμάτευσης και με να συνοδεύονται από τη χορήγηση έκπτωσης.

Ένας στους δύο Έλληνες έχει λάβει φάρμακο, που αποζημιώνεται απο την κοινωνική ασφάλιση, το 2015, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, Π. Αποστολίδη, ο οποίος επεσήμανε ότι τελικά η φαρμακοβιομηχανία πληρώνει το ένα στα τρία φάρμακα.

Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπως ξεκαθάρισε. Μάλιστα, αναγνώρισε πως έχει πληρωθεί στις εταιρίες το 2015 και οι πρώτοι μήνες του 2016, μέσω συμψηφισμών.

Πάνω από 600 εκατ. ευρώ πλήρωσαν τα νοσοκομεία και περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ κατέβαλε ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό. “Στόχος είναι στις αρχές του 2017 να μην παράγονται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές”, υποστήριξε ο Υπουργός Υγείας.

Εν τω μεταξύ, το κόστος φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφαλίστων υπολογίζεται σε περιπου 7 με 8 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θ. Τρύφων ξεκαθάρισε πως πρέπει να σταματήσει η υπερσυνταγογράφηση, ενώ πρότεινε να μπει κλειστός προϋπολογισμός ανά κατηγορία φαρμάκων.


Πηγή : virus