ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Σφίγγει ο κλοιός για τις παράλληλες εξαγωγές

Βιομηχανίες για να προστατευθούν σκληραίνουν την εμπορική τους πολιτική. Βάζουν κατώτατο πλαφόν τα 300 ευρώ.

Με στόχο τον καλύτερο έλεγχο της αγοράς και το μπλοκάρισμα των παράλληλων εξαγωγών, αρκετές βιομηχανίες φαρμάκου εμφανίζονται να έχουν σκληρύνει την εμπορική τους πολιτική, αφενός ως προς την ποσότητα των σκευασμάτων που διαθέτουν και αφετέρου ως προς τον τρόπο και χρόνο πληρωμής τους από τους πελάτες τους.


Βεβαίως, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις… κυρίως ως προς το κομμάτι των παράλληλων εξαγωγών, όπως επιβεβαιώνει και το κάλεσμα που δέχτηκε προ ημερών πολυεθνική από τον ΕΟΦ, προκειμένου να αιτιολογήσει τις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν στην αγορά στα σκευάσματά της.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι κοινή γραμμή των πολυεθνικών προς τις θυγατρικές τους είναι να σταματήσουν τις παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες επί της ουσίας ανταγωνίζονται (αθέμιτα με χαμηλότερες τιμές) τα δικά τους σκευάσματα. Παρόλα ταύτα, κάποιες θυγατρικές φαίνεται ότι παραβιάζουν αυτή την εντολή, είτε για να πιάσουν τους σκληρούς οικονομικούς στόχους που έχουν τεθεί από τις μητρικές εταιρείες είτε για να επιτύχουν παράνομο κέρδος. Μάλιστα, στην προαναφερόμενη συνάντηση φημολογείται ότι οι αρμόδιοι του ΕΟΦ «φωτογράφησαν» συγκεκριμένα σημεία πώλησης στη Βόρειο Ελλάδα, που παρανομούν συστηματικά… «σκουπίζοντας» σκευάσματα από όλη την αγορά για να τα μοσχοπουλήσουν στη συνέχεια στο εξωτερικό.

Το σίγουρο είναι ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ βιομηχανίας και εμπορίου έχουν αλλάξει άρδην, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο σε αυτό και οι οικονομικές συνθήκες της αγοράς, ενώ κάποιοι αφήνουν το ενδεχόμενο να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο στο μέλλον μπροστά στο κίνδυνο των επισφαλειών.

Παράγοντας από την πλευρά του εμπορίου, μας τόνισε ότι ενώ προ του 2010 κάποιος μπορούσε να παραγγείλει ανά πάσα στιγμή και όσες φορές ήθελε μέσα στον μήνα σκευάσματα, σήμερα αυτό μπορεί να το πράξει μόνο μία φορά το μήνα, ενώ αρκετές βιομηχανίες έχουν βάλει και κατώτατο πλαφόν τα 300 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι πληρωμές γίνονται πλέον cash –μετρητοίς- καθώς καμία τράπεζα δεν δίνει επιταγές. Σημειώνεται ότι προ του 2010, η βιομηχανία έδινε έως και 4 μήνες χρόνο αποπληρωμής των παραγγελιών της. Στο μεταξύ, αλλαγές φημολογούνται και στα ποσοστά εκπτώσεων που παραχωρεί η βιομηχανία προς τον έμπορο. Όπως λέγεται, σήμερα η έκπτωση στα συνταγογραφούμενα δεν υπερβαίνει το 2%, όταν κάποτε ξεπερνούσε το 5%, ενώ στα μη συνταγογραφούμενα τα πράγματα είναι πιο ελαστικά και η έκπτωση ξεκινά από 5% και μπορεί να φθάσει και το 30%.


Πηγή : iatronet