Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

Ελλείψεις σε φάρμακα και παιδικά εμβόλια καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί! Γιατί αδειάζουν τα ράφια

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Σοβαρές ελλείψεις σε παιδικά εμβόλια και σε άλλα σκευάσματα καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί.

Όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιους Φαρμακευτικός Σύλλογος άλυτο παραμένει το πρόβλημα των ελλείψεων των φαρμάκων και κυρίως των παιδικών εμβολίων. 

Μάλιστα οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν ότι η κατάσταση μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες λόγω των ελλείψεων παιδικών εμβολίων , όπως για παράδειγμα για την ηπατίτιδα Β΄ σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων.


Η ίδια τραγική κατάσταση υπάρχει και για άλλα φάρμακα όπως για παράδειγμα για το AKINETON , το οποίο αφορά νευροψυχιατρικές παθήσεις και θεωρείται αναντικατάστατο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν φαρμακευτικοί κύκλοι ενώ οι ανάγκες σε πανελλαδικό επίπεδο είναι 36000 κομμάτια, δεν εισάγονται ακόμη και με την συνδρομή του ΙΦΕΤ, παραπάνω από 3000 κομμάτια .

«Η πρόσφατη εγκύκλιος του ΕΟΦ για απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών όσον αφορά κυρίως τα εμβόλια είναι μεν ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση , αλλά το πρόβλημα ξεκινά από την μη έγκαιρη διασταύρωση των ποσοτήτων που εισάγουν και που διαθέτουν οι εταιρείες στην ελληνική αγορά», τονίζει ο ΠΦΣ .

«Οι ανεξέλεγκτες παράλληλες εξαγωγές επιτείνουν , το όποιο πρόβλημα υπάρχει στην ελληνική αγορά», συμπληρώνει ο ΠΦΣ.

Για το φλέγον θέμα των ελλείψεων, έχει προγραμματιστεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, συνάντηση του προεδρείου του ΠΦΣ με την πρόεδρο του ΕΟΦ κυρία Αικατερίνη Αντωνίου.


Πηγή : healthreport