ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Φάρμακα για βαριές παθήσεις για λίγους! Τι αλλαγές έρχονται

Αλλαγές στη χορήγηση ακριβών φαρμάκων που προορίζονται για βαριές παθήσεις προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Οι αλλαγές αυτές βέβαια δεν είναι τυχαίες. Σχετίζονται με τη γενικότερη αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής που επιδιώκεται και μάλιστα με τις άγριες παραινέσεις της τρόικας.

Οι θεσμοί άλλωστε εδώ και καιρό πιέζουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να περιορίσει τη φαρμακευτική δαπάνη ώστε να μην ξεφεύγει ο προϋπολογισμός και υποχρεώνονται οι φαρμακευτικές εταιρείες να καταβάλουν επιστροφές (claw back).


Οι συνεχείς καθυστερήσεις πάντως για τη λήψη μέτρων που θα αποδειχθούν αποτελεσματικά, φαίνεται πως έχουν στρέψει για τα καλά τους εκπροσώπους των θεσμών εναντίον του υπουργείου Υγείας, λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Και παρότι η ηγεσία του υπουργείου υγείας κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να αποκρύψει το όχι και τόσο ευχάριστο περιεχόμενο των συνομιλιών με την τρόικα, το αρνητικό κλίμα διαρρέει από πολλές πηγές.



Προϋπολογισμοί ανά κατηγορία πάθησης

Έγκυρες πηγές σημειώνουν ότι το υπουργείο Υγείας θα επιχειρήσει άρον άρον να βάλει κλειστούς προϋπολογισμούς ανά κατηγορία φαρμάκων (ουσιαστικά ανά ασθένεια), ώστε τα φάρμακα που θα χορηγούνται να είναι ελεγχόμενα.

Ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν αντιδράσεις από συλλόγους ασθενών σε μία τέτοια σκέψη λένε πληροφορίες , καθώς ο περιορισμός αυτός θα δημιουργήσει νέες δυσκολίες στην πρόσβαση ακριβών φαρμάκων. Να σημειωθεί πως αυτό το μέτρο εφαρμόζεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες ώστε να περιορίζεται η φαρμακευτική δαπάνη.


Νέα φάρμακα με το σταγονόμετρο


Από την άλλη, ένα άλλο εφεύρημα της οδού Αριστοτέλους είναι λένε οι ίδιες πηγές , να μπει φρένο στην τιμολόγηση και αποζημίωση νέων ακριβών φαρμάκων με την αξιοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών που θα καθυστερούν την είσοδο τους στην ελληνική αγορά.

Τακτική που έχει χρησιμοποιηθεί και το προηγούμενο διάστημα τόσο από την νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όσο και από προηγούμενες κυβερνήσεις, για να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Αυτή τη φορά τονίζουν πηγές , θα επιδιωχθεί να καθυστερεί η διάθεση ενός ακριβού και καινοτόμου φαρμάκου ακόμη και ένα με δυο χρόνια, ώστε στο διάστημα αυτό να εξοικονομούνται κονδύλια.

Πρόκειται ωστόσο για μια φαινομενική ή και εικονική συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αφού μόλις παρθεί η έγκριση για την κυκλοφορία ενός νέου ακριβού φαρμάκου, θα δημιουργηθεί και πάλι το ανάλογο κόστος για τις θεραπείες, απλώς λίγο αργότερα.

Οι προτάσεις αυτές πάντως δεν αποκλείεται να γίνουν αποδεκτές από την τρόικα, η οποία ούτως η άλλως ενδιαφέρεται απλά να ληφθούν άμεσα μέτρα στα φάρμακα, μετά τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις του υπουργείου υγείας να μειωθεί κατά τουλάχιστον 30% η υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων (claw back) των φαρμακευτικών εταιρειών με την υπέρβαση του προϋπολογισμού. Οδηγία που έχει δοθεί εδώ και καιρό στο υπουργείο Υγείας.


Πηγή : healthreport