ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τα νέα μέτρα για φάρμακο και υγεία "επί τάπητος" με τους Θεσμούς

Συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την πρόοδο των προαπαιτουμένων μέτρων - Και δεύτερη επίσκεψη Carone στον ΕΟΠΥΥ.

Σε θετικό κλίμα εξελίχθηκε η χθεσινή επίσκεψη του Giuseppe Carone, επικεφαλής του τομέα υγείας για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας, στον ΕΟΠΥΥ.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι και διήρκεσε περίπου ένα τρίωρο, όπου ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ καθ. Σωτ. Μπερσίμης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον εκπρόσωπο των Θεσμών για τις αλλαγές που έχουν γίνει στον ΕΟΠΥΥ σε ότι αφορά τον έλεγχο των εσόδων και δαπανών του φορέα, αλλά και τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ίδιος, για την περιστολή των δαπανών στον τομέα του φαρμάκου.


Ο κ. Καρόνε έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο ψηφιοποίησης των παραστατικών πληρωμής των παρόχων και την έκβαση του ελέγχου για εκκαθάριση των τιμολογίων και ταχύτερη πληρωμή των φορέων που διατηρούν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ από τον ιδιωτικό τομέα υγείας, με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν ότι η συνάντηση θα επαναληφθεί, αυτή τη φορά στο Κέντρο εκκαθάρισης της Πεύκης, ώστε ο κ. Καρόνε να δει από κοντά πώς γίνεται η όλη διαδικασία.

Σήμερα εκπρόσωποι του τομέα υγείας από το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΦ και τον ΕΟΠΥΥ θα έχουν συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών προκειμένου να συζητήσουν την πρόοδο στην εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η μείωση του clawback κατά 30% τις επόμενες δύο χρονιές, καθώς και των μέτρων που συνοδεύουν την επίτευξη του στόχου αυτού, δηλαδή την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, την περαιτέρω διείσδυση των γενοσήμων κλπ.

Η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει τα τεχνικά κλιμάκια για την πορεία των εργασιών της Επιτροπής Φαρμάκου, η οποία αναμένεται εντός του μηνός να καταθέσει σχετικό πόρισμα, για τον εξορθολογισμό των δαπανών.

Ήδη από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Φαρμάκου, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη λειτουργία των τμημάτων Business Intelligence τόσο στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, όσο και του ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι τα τμήματα που ελέγχουν τις καταναλώσεις φαρμάκων, τις συνταγογραφικές συνήθειες των γιατρών, αλλά και τις αλλαγές που συμβαίνουν στις συνταγές είτε από τους φαρμακοποιούς και τη διαθεσιμότητα σκευασμάτων, είτε από τις προτιμήσεις των ασθενών (φαίνεται το πώς αλλάζει η κατανάλωση ιδιοσκευασμάτων στο φαρμακείο, από τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας του φαρμάκου μέχρι την εκτέλεση της συνταγής με συγκεκριμένο ιδιοσκεύασμα).

Οι πληροφορίες αυτές μπορούν επίσης να αξιολογηθούν για την επιδημιολογία που παρατηρείται στη χώρα ανά περιοχή, με αποτέλεσμα να γίνεται εμφανές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, πού υπάρχει ανάγκη για παρέμβαση στο σύστημα υγείας της χώρας, συνολικά.

Με τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί, η επιτροπή φαρμάκου φαίνεται να καταλήγει στην καθιέρωση κλειστών προϋπολογισμών για κατηγορίες φαρμάκων υψηλού κόστους, δηλαδή προσδιορισμό ανώτατης δαπάνης για τις νέες ακριβές θεραπείες, στην εισαγωγή πρόσθετων μέτρων ελέγχου στη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, η αλλαγή του rebate με τη χρήση αλγορίθμου που θα συνδέει τον όγκο και την τιμή του φαρμάκου, η εισαγωγή της Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (HTA), για τη δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε νέες ακριβές θεραπείες, με την καλύτερη δυνατή τιμή ύστερα από διαπραγματεύσεις.

Όλα αυτά θα συμβαίνουν ταυτόχρονα, ελέγχοντας την πορεία του ασθενή μέσα στο σύστημα υγείας, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπου θα φαίνεται η πορεία από την πρώτη επαφή με τον γιατρό, οι εξετάσεις και τα φάρμακα που συνταγογραφήθηκαν, ο χρόνος που χρειάστηκε για τη διενέργεια των εξετάσεων, τα αποτελέσματά τους και πώς αυτά εισήχθησαν στο σύστημα ώστε να υπάρχει διάγνωση, ο χρόνος της θεραπείας πρώτης γραμμής (θεραπευτικά πρωτόκολλα), οι αλλαγές στη θεραπεία κλπ.


Πηγή : healthmag