Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016

Επανεμφάνιση της φυματίωσης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Επανεμφάνιση της φυματίωσης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, «βλέπουν» οι επιστήμονες. Μάλιστα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια τα περισσότερα περιστατικά φυματίωσης παρατηρούνταν σε αλλοδαπούς, τώρα πια τα ποσοστά είναι τα ίδια και στους Έλληνες. 

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η νόσος εμφανίζεται πλέον πιο ανθεκτική. Ενδεικτικά, το ποσοστό της πολυανθεκτικής φυματίωσης στη Ελλάδα το 2012 ήταν 3,8% ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1%.


Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος και Παθήσεων από το Περιβάλλον στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης, «στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική στο Νοσοκομείο 'Παπανικολάου' μέχρι το 2010 αντιμετωπίζαμε πρόβλημα στην εκπαίδευση των ειδικευομένων διότι δεν υπήρχαν περιστατικά φυματίωσης. Το 2010 είχαν επισκεφτεί για έλεγχο ενεργού φυματίωσης 65 άτομα την Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική και 45 την Πνευμονολογική Κλινική του ΕΣΥ, ενώ το 2015 επισκέφτηκαν τις δυο κλινικές 750 άτομα εκ των οποίων τα 40 διαγνώστηκαν με ενεργό φυματίωση».

Ο Καθηγητής ανέφερε ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια τα περισσότερα περιστατικά φυματίωσης παρατηρούνταν σε αλλοδαπούς, τώρα πια τα ποσοστά είναι τα ίδια και στους Έλληνες και αυτό οφείλεται στην πτώση του επιπέδου διαβίωσης.

«Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ καλό σύστημα επιτήρησης της φυματίωσης, αλλά δυστυχώς η νόσος υποδηλώνεται», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μιχάλης Τουμπής. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ελλάδα έχουμε περίπου 500 - 600 περιστατικά φυματίωσης ετησίως σύμφωνα με στοιχεία από μεγάλα αστικά κέντρα.

«Η αύξηση κρουσμάτων φυματίωσης παρατηρείται κυρίως σε φυλακές, σε κέντρα κράτησης και σε εξαρτημένους από ναρκωτικά», είπε ο κ. Τουμπλής και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα περιστατικά πολυανθεκτικής φυματίωσης παρατηρούνται σε οικονομικά αδύναμους αλλοδαπούς οι οποίοι δεν λόγω υψηλού κόστους αδυνατούν να πάρουν την κατάλληλη αγωγή.

«Το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής για την ανθεκτική φυματίωση ανέρχεται στα 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ για την πολυανθεκτική στις 5.000 μηνιαίως και η θεραπεία διαρκεί πολλούς μήνες και μάλιστα στην περίπτωση της πολυανθεκτικής νόσου μπορεί να πρέπει να συνεχιστεί δια βίου», επισήμανε ο κ.Ζαρογουλίδης.

Τέλος, ο κ. Ζαρογουλίδης υπενθύμισε ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει νοσοκομείο που να διαθέτει μονάδα με θαλάμους αρνητικής πίεσης, για την νοσηλεία των περιστατικών πολυανθεκτικής φυματίωσης. Στην Ελλάδα η μοναδική μονάδα με θαλάμους αρνητικής πίεσης, για τη νοσηλεία ασθενών με πολυανθεκτική φυματίωση, λειτουργεί στην Αθήνα, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και διαθέτει επτά κλίνες.


Πηγή : healthview