ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

“Veto” παρόχων στο “κούρεμα” των παλιών οφειλών

Κατηγορηματικά αντίθετοι στην επιβολή εκπτώσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ σε μία εποχή που δεν εφαρμοζόταν το μέτρο του rebate και του clawback, είναι οι γιατροί.

Το θέμα απασχόλησε την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης για το Σχέδιο Νόμου της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και Ανάπτυξης των Φορέων της, στο οποίο προστέθηκε το άρθρο 53 για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ ως καθολικού διαδόχου των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Τοποθετούμενος ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο συναίνεσης του κλάδου στον προαναφερόμενο παραλογισμό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Πολιτεία να ξαναδεί τη ρύθμιση.

«Αντί να υπάρξει και τόκος υπερημερίας στα οφειλόμενα ποσά μετά από τόσα χρόνια, καλούνται οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας να δώσουν σημαντικές εκπτώσεις, προκειμένου να πληρωθούν. Είναι αδιανόητο να ζητείται έκπτωση 45% για οφειλές που έχει δοθεί προκαταβολή. Οι οφειλές θα πρέπει να εξοφληθούν στο ακέραιο, χωρίς εκπτώσεις και κουρέματα, αν όχι με προσαύξηση λόγω των πολλών χρόνων που έχουν παρέλθει από το 2012» τόνισε σχετικά. «Η μη έγκαιρη εκκαθάριση το 2011 των ληξιπροθέσμων οφειλών και η επιστροφή του αναλογούντος ποσού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είναι ευθύνη της Πολιτείας και όχι των παρόχων υπηρεσιών υγείας» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος ακόμη στη λειτουργία των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, ο Μ. Βλασταράκος σημείωσε πως επιδίωξη οφείλει να είναι η ενίσχυση της αυτο-οργάνωσης του χώρου της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας κι όχι η εξάρτησή της από τον κρατικό έλεγχο. Ζήτησε, επίσης, κίνητρα (φορολογικά και ασφαλιστικά) και γενικότερα υποστηρικτικούς μηχανισμούς ελέγχου με κατάλληλες προδιαγραφές για τις κοινωνικές επιχειρήσεις, ώστε να μην σημειωθούν φαινόμενα απάτης ή διαφθοράς, αλλά και αστοχιών στην επίτευξη του ρόλου τους.

«Οι κοινωνικές επιχειρήσεις πρέπει να ακολουθούν τις διατάξεις και τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών κανονισμών για τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία. Σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης, για να μην υπάρχουν προβλήματα βιωσιμότητας, πρέπει να υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας και δυνατότητες προσαρμογής των κοινωνικών επιχειρήσεων» κατέληξε.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), ζητώντας ισότιμη σχέση κράτους-πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε πως οι οφειλές θα πρέπει να καταβληθούν εντόκως. Σχολιάζοντας επίσης τη διαδικασία της εκκαθάρισης, ο Π. Λυμπερίδης σημείωσε ότι δεν υπάρχει θέμα μη ορθής εκτέλεσης, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από τη μηδαμινό ποσοστό απόρριψης των παραπεμπτικών (0,85%) κι αυτό κυρίως για τυπικούς λόγους.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που οι περικοπές τελικά ψηφιστούν και σε αυτές περιληφθεί και το 10% που οφείλεται για το διάστημα 2012-15, οι φυσικοθεραπευτές ζητούν τον συμψηφισμό των οφειλών του ΕΟΠΥΥ με τα ποσά του rebate και του claw back για την περίοδο εκείνη, καθώς και την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας.

Επ’ ευκαιρία της παρουσίας του ΠΣΦ στην Επιτροπή, ο πρόεδρος του Συλλόγου κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο τονίστηκαν και άλλα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο.

Πηγή: Virus