ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στο ΣτΕ οι φαρμακοποιοί για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων

Συνεδριάζει η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί αίτησης ακύρωσης του ΠΦΣ για παράβαση του ενωσιακού κεκτημένου.

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου συζητείται η "απελευθέρωση" του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων, θα παραστεί σήμερα στις 9.30 το πρωί ο Πρόεδρος του ΠΦΣ.

Ο ΠΦΣ έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης κατά των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες "απελευθερώνεται" το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων κατά παράβαση του ενωσιακού κεκτημένου (Ενωσιακό Δίκαιο, νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ΔΕΕ).
Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα.


Το ΣτΕ με σειρά αποφάσεών του (228/2014 η πλέον πρόσφατη) έχει δεχθεί ότι τα φαρμακεία δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά ιδιότυπα καταστήματα, στα οποία συνδυάζεται η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα και η κοινωνική αποστολή με την εμπορική εκμετάλλευση, το δε ΔΕΕ (αποφάσεις C 171/07, C 172/07 και C 531/06), εκτός των άλλων, έχει δεχθεί ότι ο περιορισμός της ιδιοκτησίας των φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιούς διασφαλίζει την ανεξαρτησία των φαρμακευτικών υπηρεσιών και αποτρέπει συγκρούσεις συμφερόντων.


Στην Ευρώπη

Σχετικά με τις απελευθερώσεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών PGEU έχουν επισημάνει ότι σε πολλές χώρες υπάρχουν δεύτερες σκέψεις γιατί φαίνεται πως τελικά ο υποτιθέμενος ανταγωνισμός δημιουργεί μονοπωλιακές καταστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα στην Εσθονία τα ανεξάρτητα φαρμακεία αποτελούν μόνο το 2% του συνόλου και το υπόλοιπο μερίδιο ανήκει σε 3 εταιρείες. Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση της Νορβηγίας, όπου τα ιδιωτικά φαρμακεία κατέχουν το 6% της αγοράς και το υπόλοιπο 4 εταιρείες.

Μετά από όλα αυτά πολλές χώρες έχουν «δεύτερες σκέψεις» όπως η Ουγγαρία όπου από το 2010 η κυβέρνηση επανεισήγαγε κριτήρια στην ιδιοκτησία και αυστηροποίησε τα μέτρα για την εγκατάσταση των φαρμακείων. Δηλαδή αποφάσισε πως από το 2014 ποσοστό που ξεπερνά το 25% πρέπει να ανήκει τον φαρμακοποιό και μέχρι το 2017 να ανέλθει στο 50%. Επίσης εξαίρεσε από την ιδιοκτησία τους χονδρέμπορους και παραγωγούς.

Στην Εσθονία μετά την απελευθέρωση του 1996, επανεισήχθησαν κριτήρια το 2015 όπως ότι υπεύθυνος πρέπει να είναι φαρμακοποιός και ότι τουλάχιστον το 50% των μετοχών πρέπει να ανήκει σε αυτόν.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2009 και το 2010 η εφαρμογή τους δεν είναι υποχρεωτική για τα κράτη μέλη.


Πηγή : healthmag