Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Οδηγίες του ΕΟΦ για τα συμπληρώματα διατροφής

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Ειδικές οδηγίες για τους καταναλωτές και την κατανάλωση των συμπληρωμάτων διατροφής δίνει ο ΕΟΦ καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια μεγάλη στροφή προς την κατανάλωσή τους. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που τα διαφημίζουν ως πανάκεια για πολλά προβλήματα υγείας.

Όπως αναφέρεται «ο ΕΟΦ επιθυμεί να επιστήσει την προσοχή του καταναλωτικού κοινού στα ακόλουθα:


Τα συμπληρώματα διατροφής είναι διατροφικά προϊόντα με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας υγιών καταναλωτών. Επισημαίνεται πως τα προϊόντα αυτά δεν προορίζονται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου, ιδιότητες που προσιδιάζουν μόνο στα φάρμακα.

Συνεπώς οποιαδήποτε αναφορά σε τέτοιου είδους ιδιότητες είναι παράνομη και καταχρηστική, καθώς πρόκειται κατ ουσίαν για προϊόντα που παρουσιάζονται ως φάρμακα, χωρίς άδεια κυκλοφορίας. Οι ισχυρισμοί που επιτρέπεται να αναγράφονται στα συμπληρώματα διατροφής είναι οι εγκεκριμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα τρόφιμα σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 432/2012.

Το γεγονός ωστόσο ότι τα προϊόντα αυτά στερούνται θεραπευτικών ιδιοτήτων δεν διασφαλίζει και την απουσία ανεπιθύμητων ενεργειών. Τέλος επισημαίνεται ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν εγκρίνονται από τον ΕΟΦ ούτε και από άλλους ευρωπαϊκούς φορείς. Η γνωστοποίηση της κυκλοφορίας τους είναι μεν υποχρεωτική και γίνεται με ηλεκτρονική διαδικασία στον ΕΟΦ, ωστόσο με κανένα τρόπο δεν ταυτίζεται με την εγκριτική διαδικασία η οποία είναι απαραίτητη για την κυκλοφορία φαρμακευτικών προϊόντων, γεγονός που οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να επισημαίνουν και στην επισήμανση των συμπληρωμάτων διατροφής».

Πηγή: farmakeutikoskosmos.gr