ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Δ.Καραγεωργίου: Quo vadis

Όπως είναι το Davos για την παγκοσμια Οικονομια ετσι είναι και το Gastein για την Ευρωπαικη Υγεια. Το Gastein Health Forum στην ομωνυμη πολη της Αυστριας θα γινει 28-30/9 με την παρακατω κεντρικη θεματολογια που σηματοδοτει και τις πολιτικες τασεις στον χωρο της Υγειας. Μπορει ευκολα κανεις να κανει τις συγκρισεις του με τα θεματα που απασχολουν το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο Υγειας και να καταλαβει την πολιτικη κατευθυνση να γινουν κεντρικης καθοδηγησης βασικες κοινες αντιληψεις στην ΕΕ,.Τετοιες που δεν θα επιτρεπουν την αποκλιση εκεινη που θα βοηθουσε τον Ευροσκεπτικισμο αλλα δεν θα ανετρεπε και το πνευμα των θεμελιωδων Αρχων της Ενωσης.

Στο Gastein λοιπον,κυριαρχοι κυκλοι συζητήσεων είναι:

-Η γηρασκουσα Ευρωπη.-Το κοστος της καινοτομιας,-Οι επιδρασεις του BREXIT.-Το δημογραφικο προβλημα σε σχεση με τις αποκλισεις προσβασιμοτητας .-Το προβλημα των καλυψεων της μεταναστευσης.-Η αξιολογηση τεχνολογιων Υγειας.-Σεναρια αναπτυξης φαρμακων σε σχεση με την τιμολογηση τους.-Η συνεργασια και αλληλοκαλυψη συναφων τομεων μεταξυ τους.-Εργασια και Υγεια.-Προσωποποιημενη προληψη.-Big Data και επεξεργασια τους.-Ασφαλεια δεδομενων.-Συμβατοτητα συστηματων e-Health.

Ολα αυτά εχουν κεντρικο συνθημα το πώς θα φερουμε τους ασθενεις στο αριστο σημειο των αυπηρεσιων Υγειας.Πως ο ασθενης θα είναι πρ4ιν και μπροστα από τα κερδη. Οποτε συζηταμε για να βρουμε νεες λυσεις για την Υγεια.

Τον Απριλιο του 2016 το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο Υγειας που συγκροτηθηκε μια χρονια πριν και αποτελειται από 100 ευρωβουλευτες ολων των αποχρωσεων,80 ειδικους επιστημονες από ολη την ΕΕ (αραγε η Ελλαδα συμμετεχει?)και απευθυνονται σε 2 επιτριπους (υγειας και εσωτερικης αγορας) εξεδοσε βιβλιο συστασεων προς τα ΜΚ. Οι συστασεις αφορουν.

-Προληψη. –Αντιμικροβιακη αντισταση.- Ψηφιακες δεξιοτητες.- Προκλησεις για την Υγεια που τιθενται από την κλιματικη αλλαγη και την μεταναστευση.- Ολες τις Ευρωπαικες προσεγγισεις της αξιολογησης τεχνολογιων Υγειας ώστε να παρεχεται η αριστη υπηρεσια υγειας και νασυνδιαστουν αυτές δημιουργικα.

Το Ευρωκοινοβουλιο Υγειας (EHP) που συνηλθε στην ολομελεια του στις 26/6 στις Βρυξελλες καθορισε συγκεκριμενες επιτροπες με αρμοδιοτητες .

1.Μειωση της αυξανομενης ανοχης στα αντιβιοτικα. 2. Διαχειριση της παραγωγης και της καταναλωσης κρεατος. 3.Προσβαση ολων των μεταναστων στις υπηρεσιες Υγειας ,παιδικη φροντιδα, ανισοτητες στην Υγεια. 4.Αναπτυξη καινοτομιων και μετρων προληψης. 5.Ενιαιες ψηφιακες λυσεις-Δικαιωμα ανονυμιας,προστασια Data.

Το ΕΗP ανακοινωσε την συνεργασια με ολους τους εμπλεκομενους φορεις σε ένα ευρυ project για να βρει καινοτομες λυσεις για την περιθαλψη στην ΕΕ.(Συμμετεχει το PGEU). Στην συναντηση κορυφης στην Bratislava 16/9 ομοφωνα συμφωνηθηκε να αξιολογηθουν ολοι οι τομεις των ανοιχτων αγορων (και της υγειας)για την αποτελεσματικοτητα τους στην κινηση κεφαλαιων και στην προωθηση της καινοτομιας.Το ΕΗP συγκροτησε το Health Semester που κατ αντιστοιχια με το Economic Semester και σε συνεργασια μαζι του θα επιβλεπει αυτές τις αξιολογησεις.(πιστευω να μπορεσει το PGEU να εκφερει αποψη επειδη ηδη γινεται αποδεκτο σαν ενωση επιχειρησεων φαρμακειων,μελος της συμβουλευτικης επιτροπης του ΟΟΣΑ για την βιομηχανια και τις επιχειρήσεις.)


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Φαρμακοποιος.Msc.