ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Περίεργη παρέμβαση Πολακη για τα διαθέσιμα του ΕΟΠΥΥ

Στο επίκεντρο σκληρής κριτικής βρέθηκε για ακόμη μια φορά ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης. Δεν είναι, όμως, κάποια από τις χαρακτηριστικές δηλώσεις του που έχει ξεσηκώσει θύελα αντιδράσεων, αλλά μια περίεργη παρέμβαση στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ.
Με έγγραφο του διευθυντή του γραφείου Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, που φέρει τίτλο “Μεταφορά πόρων του Οργανισμού  σε Συνεταιριστικές Τράπεζες”, το οποίο εστάλη στο γραφείο προέδρου του ΕΟΠΥΥ στις 11 Αυγούστου, ο Οργανισμός καλείται να  προβεί “σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά χρηματικών πόρων του” στα εν λόγω χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με το έγγραφο, που επισυνάπτεται, “η εφαρμογή των συγκεκριμένων αλλά και παρόμοιων μέτρων Κοινωνικής Πολιτικής, αναμένεται να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία σε πολλές τοπικές κοινωνίες”. Χωρίς όμως να διευκρινίζονται ποσά, τράπεζες ή όροι.

Την υπόθεση φέρνουν στη δημοσιότητα δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι με ερώτηση τους στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Υγείας κάνουν λόγο για “μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση κυβερνητικού στελέχους στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ”, καθώς ζητείται εγγράφως η μεταφορά χρηματικών διαθέσιμων του Οργανισμού “χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της επιλογής και  αρεσκείας του, καταστρατηγώντας κατά τρόπο πρωτοφανή κάθε σχετική νόμιμη διαδικασία”.
Επιπλέον, παραθέτουν και έγγραφο του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υποθέσεων του ΕΟΠΥΥ προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, γνωστοποιώντας τους το έγγραφο του Δ/ντή του κ. Πολάκη και ζητώντας τη λήψη σχετικής απόφασης.
Όπως τονίζουν, όμως, και οι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Σταϊκούρας, η ανάθεση διαχείρισης των χρηματικών διαθέσιμων οργανισμών όπως ο ΕΟΠΥΥ δεν αποφασίζεται απλά με έγγραφο του αρμόδιου Υπουργού, αλλά, μεταξύ άλλων, απαιτείται η διενέργεια Ανοικτού Δημοσίου Διεθνούς Διαγωνισμού. Επιπλέον, υπάρχει σε ισχύ, από το 2012, 5ετή σύμβαση με συγκεκριμένη τράπεζα, ενώ η Βουλή έχει κυρώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που είχε καταθέσει η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, “ότι οι Φορείς Γενικής Κυβέρνησης καταθέτουν υποχρεωτικά τα ταμειακά τους διαθέσιμα και κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος”.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, το θέμα δεν ετέθη ποτέ συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, καθώς τα στελέχη του Οργανισμού φέρονται να εξέλαβαν το έγγραφο του Διευθυντή του γραφείου του κ. Πολάκη ως αίτημα προς διερεύνηση και ως εντολή προς εκτέλεση, λόγω της φράσης “προβείται σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες”.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αρμόδιοι Υπουργοί
1. Σε ποιο κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο στηρίζεται η προτροπή/οδηγία του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας;
2. Τελούν σε γνώση της ως άνω πρωτοβουλίας του Αναπληρωτή υπουργού Υγείας α) ο Υπουργός Οικονομικών και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αρμόδιοι για την έκδοση της άνω ΠΝΠ και β) ο Υπουργός Εργασίας και η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, συναρμόδιοι για την άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής στη χώρα;
3. Ποια είναι τα συγκεκριμένα ποσά τα οποία κατά επιθυμία του Αναπληρωτή Υπουργού ζητείται να μεταφερθούν σε Συνεταιριστικές Τράπεζες; Σε ποιες ειδικά Συνεταιριστικές Τράπεζες; Με ποιους ειδικούς όρους;
4. Πώς αντιλαμβάνεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και ο πολιτικός του προϊστάμενος Υπουργός Υγείας την άσκηση “υπεύθυνης Κοινωνικής Πολιτικής” δια της μεταφοράς πόρων του ΕΟΠΥΥ σε Συνεταιριστικές Τράπεζες;
5. Πώς συνάδει η άσκηση “υπεύθυνης Κοινωνικής Πολιτικής” δια της μεταφοράς χρηματικών διαθεσίμων του ΕΟΠΥΥ με τις υπάρχουσες και εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,8 δις ευρώ περίπου (στοιχεία Ιουνίου 2016) του ΕΟΠΥΥ προς εκατοντάδες δομές, δημόσιες και ιδιωτικές, υγείας και πρόνοιας στη χώρα μας;
Αφού τακτοποίησε όλες τις εκκρεμότητες και τα προβλήματα στο υπό κατάρρευση Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο “ευρηματικός” Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας κ. Πολάκης επιχειρεί τώρα να ελέγξει τη διαχείριση των χρηματικών διαθεσίμων του ΕΟΠΥΥ”, δήλωσαν οι δύο βουλευτές, ζητώντας εξηγήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς.
“Η άνευ προηγουμένου αυτή προτροπή προς το Δ.Σ. του Οργανισμού δεν είναι μόνο αυθαίρετη και άσχετη ως προς την παραγωγή κοινωνικής πολιτικής που περιέργως επικαλείται ο κ. Πολάκης. Στην ουσία είναι προτροπή προς το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ για διάπραξη παράνομης πράξης και εύλογα προξενεί πολλά ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της”. σημειώνουν, κατηγορώντας τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας για ολοκληρωτική αντίληψη.